Raskrinkavanje.ba

Radio-televizija Vojvodine → Britanski epidemiolog: Vakcinisani i dalje mogu da prenose infekciju, novi soj je smrtonosniji

24.01.2021
Tekst članka

LONDON -  Vodeći britanski epidemiolog Džonatan Van-Tam upozorio je danas da svi koji su primili vakcinu protiv kovid-19 i dalje mogu da budu prenosnici zaraze.

Van-Tam, koji je i zamenik ministra zdravlja Velike Britanije, naglasio je da naučnici "još ne znaju uticaj vakcine na prenošenje" (zaraze) i poručio da bi i posle vakcinacije morale da se poštuju sve preventivne, restriktivne mere.

covid, 19, , korona, virus, 10

Pixabay

Za kompletan proces imunizacije potrebne su dve doze vakcine i za preparate Fajzer-Bionteka i za one Oksford-AstraZeneke.

Profesor Van-Tam je potvrdio da nijedna vakcina nikada nije 100 odsto efikasna, pa tako nema garantovane zaštite, ali da vakcinacija daje "nadu". On je podsetio da su potrebne najmanje tri nedelje posle vakcinacije kako bi se u potpunosti razvio imuni odgovor kod starijih osoba, prenosi BBC.

"Čak i kada primite obe doze vakcine, i dalje možete nekome preneti kovid-19 ", upozorio je Van-Tam i apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mera i nakon vakcinacije.

Novi soj korona virusa je i smrtonosniji

Naučnici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CPC) u kontaktu su sa svojim britanskim kolegama i na osnovu podataka o novom soju korona virusa nagovestili da bi nova varijacija korona virusa, koja je označena kao varijanta B.1.1.7, mogla biti smrtonosnija.

U izveštaju koji je nedavno objavljen u Velikoj Britaniji, navodi se da postoje "realne mogućnosti" da je kod zaraženih novim sojem korona virusa uočena veća stopa smrtnosti.

Iako podaci nisu definitivno potvrdili veću smrtnost, premijer Velike Britanije Boris Džonson je izjavio da "postoje neki dokazi da je novi soj korona virusa u vezi s većom stopom smrtnosti", preneo je CNN.

Predviđanja i projekcije Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CPC) su pokazali da bi nova, mutirana varijanta korona virusa, koja se znatno brže širi, mogla postati predominantan soj u SAD već od marta ove godine.

Sve studije su za sada potvrdile da vakcina štiti od nove varijante korona virusa, kao i da su zaštitna maska, pranje ruku i fizičko distanciranje i dalje efikasne mere prevencije.

"Kada uporedite podatke, videćete da se u slučaju zaražavanja 1.000 ljudi starijih od 60 godina prvom varijantom korona virus, smrtnost javlja u 10 slučajeva, dok se u slučaju infekcije novim sojem očekivana stopa smrtnosti na 1.000 obolelih povećava na 13, čak i 14 obolelih", izjavio Partik Valens, britanski medicinski ekspert i savetnik u britanskoj vladi.

Članak indeksiran 04.02.2021. Zadnji put osvježen 04.02.2021.