Raskrinkavanje.ba

Pobjeda → Britanski epidemiolog: Vakcinisani i dalje mogu da prenose koronavirus

24.01.2021
Tekst članka

Vodeći britanski epidemiolog Džonatan Van-Tam upozorio je danas da svi koji su primili vakcinu protiv kovid-19 i dalje mogu da budu prenosnici zaraze i apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mjera i nakon vakcinacije.

Van-Tam, koji je i zamjenik ministra zdravlja Velike Britanije, naglasio je da naučnici “još ne znaju uticaj vakcine na prenošenje” (zaraze) i poručio da bi i posle vakcinicije morale da se poštuju sve preventivne, restriktivne mjere.

Za kompletan proces imunizacije potrebne su dvije doze vakcine i za preparate Fajzer-Bionteka i za one Oksford-AstraZeneke.

Profesor Van-Tam je potvrdio da nijedna vakcina nikada nije 100 odsto efikasna, pa tako nema garantovane zaštite, ali da vakcinacija daje “nadu”. On je podsjetio da su potrebne najmanje tri nedjelje posle vakcinacije kako bi se u potpunosti razvio imuni odgovor kod starijih osoba.

- Čak i kada primite obje doze vakcine, i dalje možete nekome prenijeti kovid-19  -upozorio je Van-Tam i apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mera i nakon vakcinacije.

Članak indeksiran 04.02.2021. Zadnji put osvježen 04.02.2021.