Raskrinkavanje.ba

Blic → Britanski novinar otkriva: Kako je 500 minobacača iz fabrike u Bosni završilo kod ISLAMSKIH EKSTREMISTA

20.07.2018
Tekst članka

Oružje proizvedeno u bosanskoj fabrici BNT-TMiH, koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama ekstremista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, piše britanski "Independent".

Reč je, kako se navodi, o 500 minobacača iz ove fabrike.

Dokumenti, od kojih su pojedini ležali među razbijenim puškama i šrapnelima, pružili su najintrigantniji trag koji je do sada otkriven o tome ko proizvodi oružje za najvatrenije islamističke protivnike Asadovog režima u Siriji.

Čuveni britanski novinar Robert Fisk objavio je u listu "Independent" svoja otkrića o trgovini oružjem, koja povezuju fabriku iz centralnog kantona u BiH sa islamistima koji se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Elena Evdokimova@elenaevdokimov7

Robert Fisk: "A Bosnian signs off weapons he says are going to Saudi Arabia – but how did his signature turn up in Aleppo?" Bosnia supplied it to Saudi Arabia- Saudi Arabia supplied the weapons to Al Qaeda in Syria . There will not be any W. media outrage https://www.independent.co.uk/voices/syria-war-bosnia-saudi-arabia-aleppo-weapons-arms-deals-a8451841.html …

03:46 - 20. јул 2018.

'A Bosnian signs off weapons he says are going to Saudi Arabia - but how did his signature turn up...

In the basement of a bombed-out al-Qaeda arms storage building in eastern Aleppo last year, I found a weapons log book from a mortar factory in Bosnia – with the handwritten name of one of their...

independent.co.uk

Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима

U zgradi razrušenoj bombama koja je služila kao skaldište oružja terorističke organizacije Al Kaide u istočnom Alepu, Fisk piše da je prošle godine pronašao knjigu sa uputstvima za naoruženje iz fabrike minobacača u Bosni, sa ručno potpisanim imenom jednog od starijih zvaničnika, Ifeta Krnjića.

- Otpravljena je sa pošiljkom sa Balkana u kojoj je bilo 500 minobacača kalibra 120 milimetara u januaru 2016. godine. Sada sam pronašao gospodina Krnjića koji tvrdi da je njegova kompanija poslala oružje u Saudijsku Arabiju - piše Fisk.

Sastanak u Bosni

Britanski novinar sastao se sa Krnjićem u njegovom domu u BiH, nedaleko od grada Novi Travnik u kojem se nalazi fabrika.

George Miller@Genghis_McCann

The story of 500 mortars, more than many armies possess, from a factory in Bosnia under the control of and the through to and , to terrorize the citizens of 's in 2016.
War journalist Robert Fisk.

https://www.independent.co.uk/voices/syria-war-bosnia-saudi-arabia-aleppo-weapons-arms-deals-a8451841.html …

01:44 - 20. јул 2018.

'A Bosnian signs off weapons he says are going to Saudi Arabia - but how did his signature turn up...

In the basement of a bombed-out al-Qaeda arms storage building in eastern Aleppo last year, I found a weapons log book from a mortar factory in Bosnia – with the handwritten name of one of their...

independent.co.uk

Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима

- Ovo je moj potpis. Da, to sam ja. To je garancija za minobacač od 120 milimetara - to je NATO standard. Pošiljka je otišla u Saudijsku Arabiju, bila je deo od 500 minobacača. Dobro se sećam te pošiljke, Saudijci su došli u našu fabriku da pogledaju oružje početkom 2016. godine - rekao je Krnjić.

Ifet Krnjić (64), od nedavno u penziji, tvrdio je da je pošiljka striktno bila namenjena Rijadu i da je sva kupoprodaja obavljena strogo u skaldu sa zakonom, i da je oružje trebalo da bude korišćeno od strane oružanih snaga nacije koja ga je kupila.

Погледај слику на Твитеру

Погледај слику на Твитеру

Trinity College Dublin@tcddublin

in 1946, Robert Fisk, @tcdalumni, award-winning English writer journalist, was born. He addressed a 400-strong audience for the annual @TLRHub Edmund Burke Lecture https://www.tcd.ie/news_events/articles/from-the-frontline-an-eyewitness-account-from-the-middle-east/7351/ …

09:00 - 12. јул 2018.

Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима

Kako objašnjava Fisk, toliki broj minobacača nema ni većina vojski evropskih država a barem jedan deo pošiljke završio je u rukama Nusra fronta i Al Kaide na severu Sirije, šest meseci nakon slanja iz Bosne. Oružje je napustilo BiH 15. januara 2016. godine, prema dokumentu koji je trenutno u posedu redakcije "Independenta", i najverovatnije su stigli do Alepa do kraja jula iste godine, kada su provladine snage opkolile enklavu u kojoj su bili borci Nusra fronta, ISIS-a i drugih islamističkih terorističkih grupa.

Odgovor Saudijaca

Na pitanje redakcije "Independent" saudijskim zvaničnicima o dokumtima koje je Fisk pronašao u istočnom Alepu, ambasada arapskog kraljevstva u Londonu odgovorila je da nije pružala podršku bilo kojoj terorističkoj organizaciji u Siriji ili drugim zemljama.

Bašar al AsadFOTO: A. P. / RAS SRBIJA

Bašar al Asad

- Saudijska Arabija je često optuživana za naoružavanje pobunjenika u Siriji, i slanje verskih publikacija iz Rijada pronađenih u gradovima koji su bili pod kontrolom islamista. Arabija je pored toga zahtevala i rušenje Asada i njegove vlade u Damasku - piše Fisk.

U završnim fazama opsade Alepa, sirijske i ruske snage bile su osuđene na Zapadu zbog bombardovanja civilnih područja istočnog dela grada, dok su objavljivani snimci poginulih civila, žene i dece, piše "Indenepndent". Međutim, u tom periodu su i branioci iz grada koji su kasnije otišli u Idlib pod obećanjem sigurnog prolaza, ispaljivali baraže iz minobacača ka zapadnom Alepu pod kontrolom provladinih snaga.

Rijad

Rijad

Ulazak u Alepo

- Nedeljama nakon predaje boraca iz istočnog Alepa grad je bio posejan minama i zamkama. Pojedini distrikti još su bili pod opsadom kada sam u februaru 2017. godine ušao u ruševine. U jednoj od porušenih zgrada pronašao sam gomilu odbačena dokumenta sa uputstvima za upotrebu mitraljeza i minobacača na engleskom jeziku - piše Fisk.

Kako navodi, među njima je pronašao i papireo o pošiljkama i uputstva iz Bosne i Srbije, dok je u drugoj zgradi pronašao papire o isporuci oružja iz Bugarske. U trećoj zgradi pronašao je praznu kutiju na kojoj je pisalo Hjuz Erkraft Kompani, iz Kalifornije. Kutije su označene kao "Navođene rakete za napad na zemlji", sa računarskim kodom.

NATOFOTO: STEPHANIE LECOCQ / EPA;

NATO

"Saudijska Arabija, verovatno"

Fisk je kontaktirao generalnog direktora fabrike u Novom Travniku, Adisa Ikanovića koji je rekao da je većina izvoza išla za "Saudijsku Arabiju, verovatno". Ipak, nije mu poslao kopije ugovora koje je rekao da će potražiti, navodi "Independent".

Milojko Brzić, generalni direktor fabrike "Zastava" u Srbiji takođe se sastao sa Fiskom koji mu je prezentovao pronađene papire o mitraljezima "Kojot".

- Nema jedne države na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od "Zastave" u poslednjih 15 godina - rekao je Brzić, i složio se da su pronađena dokumenta proizvedena u "Zastavi", a da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili među kupcima.

Погледај слику на Твитеру

Погледај слику на Твитеру

SHAPE Public Affairs@SHAPE_NATO

DSACEUR, General Sir James Everard, briefs the Joint and European Union Military Committee. One of the areas of discussion was the outcome of the first Strategic Review of EUFOR's Operation Althea. https://shape.nato.int/news-archive/2018/dsaceur-briefs-joint-nato-and-european-union-military-committee …

16:59 - 5. феб 2018.

Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима

Objašnjenje Ifeta Krnjića o pošiljci minobacača iz "BNT-TMiH" u Bosni bilo je precizno.

- Kada su Saudijci došli u našu fabriku da provere početkom 2016. godine, sa njima je bio saudijski ministar... i neki saudijski zvaničnici koji su došli da provere oružje. Nosili su civilna odela, a ministar je bio u tradicionalnoj odeći. Svi naši proizvodu su posle rata u Bosni pod kontrolom Amerikanaca i NATO, koji ovde stalno dolaze... i znaju svaki komad oružja koji odlazi iz fabrike - rekao je.

Zeleno svetlo

Krnjić je rekao kako je prepoznao NATO zvaničnike koji su posetili postrojenje, od kojih je jedan "tamnoputi kanadski oficir, sa imenom Stiven". Ikanović, šef fabrike, potvrdio je da sve isporuke oružja uključujući i one za Saudijsku Arabiju, proveravaju evropske snage EUFOR-a, naslednika SFOR-a koji su postavljeni po Dejtonskom sporazumu iz 1995. godine. Prema rečima Ikanovića, austrijski general dolazi u inspekciju njegove fabrike.

FOTO: ATEF SAFADI / EPA;

- Drugi zaposleni su mi rekli da se radi o generalu sa dve zvezdice Martinu Dorferu, komandiru EUFOR-a. Krnjić kaže da se oružje iz fabrike izvozi preko aerodroma u Tuzli ili preko Sarajeva. Saudijci, kako mi je rekao Krnjić, se nikada nisu žalili jer fabrika ima dobru reputaciju duže vreme, ne samo zbog kvaliteta već i zbog brze dostave - piše Fisk.

- Znam da ne bi trebalo to da kažem, ali NATO i EU su nam dali zeleno svetlo da ovo radimo. Naš minobacač je jedini koji može da gađa sa asfalta. Svaki minobacač ima osnovnu ploču, ali se one iz drugih zemalja razbijaju i mogu da se koriste samo na mekom tlu. Naši minobacači mogu da se nose u vrećema, tri nogare, jedna cev, pucate na zgradu i onda nestanete. Samo kineksi minobacači su bolji od naših - video sam ih u Iraku - citira Fist reči Krnjića.

PROČITAJTE JOŠ

 

Krnjić, član bošnjačke Socijal-demokratske partije otišao je u penziju nekoliko meseci pre nego što je Ikanović postavljen na mesto direktora.

- Ne mogu da izvezem ništa bez dozvole uz saglasnost pet različitih ministara ovde u Bosni, i dok NATO ne obavi pregled. Možemo da prodajemo samo zemljama koje su na "beloj listi" NATO-a - rekao je.

Poput Krnjića, i Brzakovića u Srbiji, kaže da njegova kompanija oružja mora da dobije međunarodno priznat sertifikat za krajnjeg korisnika za svaki izvoz oružja, ali se slaže da izvoznici nemaju obavezu niti način da spreče dalje isporuke oružja trećim stranama, nakon pto stignu na početnu destinaciju.

Članak indeksiran 30.07.2018. Zadnji put osvježen 30.07.2018.

Ocijenjeno u analizi