Ćeranić: Incidenti sa migrantima mogu da se preliju van kampova

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: RTRS i portal Antimigrant ponovo migrante proglašavaju teroristima

Profesor bezbjednosti Predrag Ćeranić ocijenio je, poslije sukoba migranata sa policijom u Blažuju kod Sarajeva, da nije nemoguće da se takvi incidenti preliju i van migrantskih kampova i dovedu do mnogo ozbiljnijih problema.

 Incidenti će biti sve teži i češći ako se nešto ne preduzme. Posebno je opasno to što među migrantima ima i onih koji su stigli sa sirijskog ratišta što lako može da dovede do prelivanja sukoba van migrantskih kampova - rekao je Ćeranić.

On je naveo da migrantska kriza predstavlja sve veću bezbjednosnu prijetnju po BiH, te napomenuo da je u kampu u Bražuju oko 3.000 ljudi različitih struktura, vjerskih ubjeđenja, kultura, što daje pogodno tle za njihove međusobne obračune.

- Sad vidimo da su spremni i da uđu u obračun sa policijom - dodao je Ćeranić za Sputnjik.

On je podsjetio da je do incidenta u kampu u Blažuju došlo zbog sukoba između šiita i sunita, pa je intervenisala i policija, ali su se onda migranti udružili i zajedno napali policiju.

- Sve ovo je pokazatelj da se migrantska kriza mora što prije rješavati na svim nivoima, od kantonalnog do Savjeta ministra, a ne da se odgovornost prebacuje sa jednog na drugi organ - istakao je Ćeranić.

Ćeranić je naglasio da među migrantima ima veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta, iz Avganistana, ali i pripadnika "Islamske države" i ko zna kako mogu da odreaguju.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katrica naveo je da je ovo samo još jedan pokazatelj koliko je ogroman broj migranata na jednom mjestu, u jednom migrantskom centru, problematičan sa aspekta kontrolisanja ove situacije i održavanja sigurnosti.

On je u pisanoj izjavi za "Sputnjik" istakao da je samo pravovremenom i efikasnom akcijom policije MUP-a Kantona Sarajevo spriječeno nastupanje težih posljedica do kojih je vrlo lako moglo da dođe.

Dva policajca MUP-a Kantona Sarajevo povrijeđena su prilikom intervencije na suzbijanju nereda u migrantskom kampu u Blažuju. U ovom sukobu su migranti prevrnuli i oštetili više policijski automobila.

Članak indeksiran 12. 02. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me