Raskrinkavanje.ba

USK Vijesti → Čerkez o kaznama za one koji ne žele primiti vakcinu protiv korone

03.10.2020
Tekst članka

Koliko su BH građani daleko od vakcine, kakva je epidemiološka situacija, za “Novi dan” govorio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

“Za sada mi nismo razmišljali da vakcina bude obavezna. Svako će snositi svoj određeni rizik. Činjenica je da mi imamo jasnu strategiju da u prvoj fazi nekih 20 posto stanovništva bude imunizirano odmah i ljudi sa zanimanjima sa najvećim rizikom. To ne znači kraj korone, moramo biti naoružani strpljenjem. Predstoji nam sigurno još minimalno godina dana borbe sa koronom”, kazao je Čerkez, piše “N1“.

“Trenutno se govori o narudžbi 50 hiljada vakcina, tako da se može reći da smo ove godine naručili 70 posto vakcina više nego za prošlu. Osim vakcine, moram reći da smo razmišljali o još jednoj stvari, o određenom broju testova na osnovu kojih se može diferencirati istog trena da li je gripa ili korona virus”, dodao je.

Vakcina u gripu će u BiH stići u novembru.

“Planiranje smo završili, sada idemo u realizaciju. Vakcina za gripu će ovdje biti u novembru”.

Da li je to kasno?

“Nije kasno, svake godine se otprilike u tom vremenu i nabavi. Mi smo vezani za određene nabavke i procedure. Kada govorimo o gripi, tu ne bi trebali praviti veliku paniku”.

Članak indeksiran 06.10.2020. Zadnji put osvježen 06.10.2020.

Ocijenjeno u analizi