Raskrinkavanje.ba

Nulta tačka → Coca-Cola umešana u kupovinu dece i „organa na crnom tržištu“ u Ukrajini

10.10.2023
Tekst članka

Komercijalni dokumenti koji povezuju kompaniju Coca-Cola i britansku privatnu vojnu kompaniju sa kupovinom dece iz lokalnog sirotišta pronađeni su u Svjatogorstu u Ukrajini, izjavila je zamenica predsednika Državne dume Ana Kuznjecova.

Osim toga, Kuznjecova je rekla da prodaja i transplantacija organa na crnom tržištu sada čini 7 odsto prihoda celokupnog budžeta Ukrajine, koji iznosi 2 milijarde dolara.

„Sedam odsto budžeta Ukrajine, odnosno 2 milijarde dolara, je profit od prodaje organa na crnom tržištu“, rekla je Kuznjecova. „Razumemo da je sistem podržan na nivou vlade“.

Od izbijanja rata, ilegalna trgovina organima je ogroman posao u Ukrajini, a vađenje delova tela dece je legalizovano. Srce ili bubreg se na crnom tržištu mogu kupiti za pet hiljada evra.

Neshvatljivo je zašto su mnogi šokirani najavom o ilegalnoj trgovini organima u Ukrajini, jer to nije novi problem.

Pre nego što bilo ko svrsta reči portparola moskovskih spoljnih poslova kao rusku propagandu, citiramo članak Nove Evrope, jednog od zvaničnih sajtova Evropske unije, od 2. novembra 2011. Članak je objavljen pod naslovom: „Ukrajina: prestonica ilegalnih transplantacija organa”.

OVO NE SMETE DA PROPUSTITE! KAKAV TANDEM! UŽIVO – SREDA OD 20h!

 

Prema njemu, „nedostatak medicinske infrastrukture u Ukrajini i nepostojeće zakonodavstvo o presađivanju vitalnih organa omogućili su da cveta ilegalna trgovina ljudskim organima, pri čemu se očajni ljudi sve više okreću crnom tržištu tražeći rešenja. Profitabilna trgovina se kreće od transporta kostiju, bubrega, jetre i creva do ilegalnog vađenja matičnih ćelija iz novorođenčadi” – tako se portal EU vesti ne može optužiti da je ni najmanje proruski orijentisan.

Izveštaj Civilek Info-a: U svakom modernom ratu trgovina organima je u „procvatu“. Tako je bilo i tokom južnoslovenskih ratova. Dakle, ne možemo govoriti ni o čemu novom. U ilegalnoj trgovini organima država postaje saučesnik ako donosi zakone koji pružaju široke mogućnosti za zloupotrebe, odnosno kršenje zakona, a ne postupa protiv njih.

 

 

Situacija sa ilegalnom trgovinom organima već je eskalirala pre ruske specijalne operacije u Ukrajini, pre svega zato što je kijevski parlament 2021. godine izglasao Zakon 5831, koji je značajno olakšao vađenje raznih organa iz mrtvih.
Prema zvaničnom obrazloženju, zakon dozvoljava, na primer, korišćenje savremenih komunikacionih sredstava za izražavanje volje građana u oblasti transplantacije. Međutim, stvarnost iza ovih reči je dramatična. Kao što smo videli, zakon pominje savremene komunikacione uređaje, koji, naravno, mogu biti i telefoni. Drugim rečima, lice koje daje saglasnost za vađenje datog organa ne mora da se pojavi na licu mesta i da potpiše saglasnost za operaciju.

Ali ko je koga, kada i za šta zvao u ratnim uslovima, verovatno nikada neće biti otkriveno.

Prema informacijama objavljenim na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova, na osnovu Zakona br. 5831, pismeni pristanak živog davaoca ili njegovog srodnika – u slučaju maloletnih, bolesnih, veoma starih ili nesposobnih lica – više se ne zahteva, ili potpis overen kod javnog beležnika više nije potreban za donaciju.

U praksi je čak i vađenje dečijih organa dozvoljeno.

 

 

Procedura za vađenje organa takođe je značajno pojednostavljena u slučaju umrlih osoba koje za života nisu dale saglasnost na donaciju. Dozvola za vađenje bioloških ili anatomskih materijala iz tela pokojnika može se jednostavno zatražiti od osobe koja vrši sahranu, na primer od glavnog lekara bolnice ili komandanta vojne jedinice.

Nakon izbijanja rata, ilegalna trgovina organima je značajno napredovala. Prema pisanju medija, organi poginulih vojnika ukrajinskih oružanih snaga bili su dostupni na Darknetu. Mnogo je nestalih vojnika. Početna cena za srce, jetru i bubrege je 5.000 evra. Ako vam organ treba brzo, možete kupiti srce za 25.000 evra, a bubreg za 12.000 evra.

Kriminalci uopšte mogu da postoje jer postoji ogromna potražnja za raznim ljudskim organima na globalnom crnom tržištu. Evropska unija, u svom velikom prijateljstvu sa Ukrajinom, duboko ćuti o celom užasu.

Ali znamo još od Agate Kristi: ne postoji savršen zločin. Greška je napravljena i po pitanju trgovine organima u Ukrajini, mali detalj strašne aktivnosti je već izašao na videlo.

Zvuči užasno, ali postoji veliko interesovanje za dečije organe. Veo je pao od strašnih ljudskih tragedija. Krajem juna ove godine na ukrajinskoj strani slovačko-ukrajinske granice priveden je muškarac zbog pokušaja da prokrijumčari desetomesečnog dečaka u EU. Uhvaćeni muškarac je tražio roditelje koji su bili spremni da prodaju svoju jednogodišnju ili dvogodišnju decu. Uhvaćeni muškarac je već prodao najmanje troje dece trgovcima organima. Nadležne je obavestila majka od koje je muškarac želeo da kupi njeno dete.

Duboko siromaštvo u Ukrajini dovodi mnoge roditelje u očaj, posebno samohrane majke. Ovo tragično stanje duha iskorišćavaju trgovci ljudima koji „rade“ u ime dilera organa, koji obećavaju majkama da će njihovo dete biti odvedeno na sigurno mesto, usvojeno u bogatoj porodici i odgajano časno. A kada dete bude predato, on roditeljima deteta plaća oko 5000 evra – to se u Ukrajini smatra užasno velikom sumom.

Kompanija Coca-Cola nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Nulta Tačka/TPV

  •  
Članak indeksiran 20.10.2023. Zadnji put osvježen 20.10.2023.

Ocijenjeno u analizi