Raskrinkavanje.ba

Provjeri (.hr) → Coca-Cola umiješana u kupnju djece i „organa s crnog tržišta“ iz Ukrajine?

10.10.2023
Tekst članka

Strava i užas Prema zamjenici predsjednika Državne dume Anni Kuznjecovoj, komercijalni dokumenti pronađeni u ukrajinskom Sviatogorstu povezuju tvrtku Coca-Cola i britansku privatnu vojnu tvrtku s kupnjom djece iz lokalnog sirotišta.

Osim toga, Kuznjecova je rekla da prodaja i transplantacija organa na crnom tržištu sada čini 7% prihoda cjelokupnog proračuna Ukrajine, što iznosi 2 milijarde dolara.

“Sedam posto ukrajinskog proračuna, odnosno 2 milijarde dolara, su zarada od prodaje organa na crnom tržištu”, rekla je Kuznjecova, te dodala: “Razumijemo da sustav ima potporu na razini vlade.“

 

 

Od izbijanja rata, ilegalna trgovina organima u Ukrajini je postala veliki biznis, a stravično otkriće kaže da u tome prednjače poslovi s trgovinom dječjih organa. Srce ili bubreg na crnom tržištu mogu se kupiti za pet tisuća eura…

Neshvatljivo je zašto je mnoge šokirala objava o ilegalnoj trgovini organima u Ukrajini, jer to nije novi problem.

Prije nego što netko riječi moskovske političarke svrsta u rusku propagandu, citiramo članak New Europe, jedne od službenih stranica Europske unije, od 2. studenoga 2011. godine. Članak je objavljen pod naslovom: “Ukrajina: prijestolnica ilegalnih transplantacija organa”:

„Prema njemu, ‘nedostatak medicinske infrastrukture u Ukrajini i nepostojeće zakonodavstvo o presađivanju vitalnih organa omogućili su procvat ilegalne trgovine ljudskim organima, pri čemu se očajni ljudi sve više okreću crnom tržištu tražeći rješenja. Profitabilna trgovina kreće se od transporta kostiju, bubrega, jetara i crijeva do ilegalnog vađenja matičnih stanica iz novorođenčadi’ – dakle, EU portalu se ne može prigovoriti da je ni najmanje proruski orijentiran.“

U svakom od nedavnih ratova, trgovina organima je imala svoj „procvat“. Tako je bilo i tijekom ratova na tlu bivše Jugoslavije, tako da ne možemo govoriti ni o čemu novom. U ilegalnoj trgovini organima država postaje suučesnik ako donosi zakone koji daju široke mogućnosti za zlouporabu, odnosno kršenje zakona, a ne postupa protiv njih.

Situacija s ilegalnom trgovinom organima već je eskalirala prije ruskog napada na Ukrajinu, prvenstveno jer je kijevski parlament 2021. izglasao Zakon 5831, koji je značajno olakšao vađenje raznih organa mrtvima.

Prema službenom obrazloženju, zakon dopušta, primjerice, korištenje suvremenih komunikacijskih alata za izražavanje volje građana u području transplantacije. Međutim, stvarnost iza tih riječi je dramatična. Kako smo vidjeli, u zakonu se spominju suvremeni komunikacijski uređaji, a to naravno mogu biti i telefoni. Drugim riječima, osoba koja odobrava vađenje danog organa ne mora se pojaviti na licu mjesta i potpisati svoj pristanak na operaciju.

No, tko je koga, kada i zašto zvao u ratnim uvjetima, vjerojatno se nikada neće otkriti.

Prema informacijama objavljenim na web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova, na temelju Zakona br. 5831, pisani pristanak živog darivatelja ili njegovog srodnika – u slučaju maloljetnih, bolesnih, vrlo starih ili nesposobnih osoba – više nije potreban.

U praksi je dopušteno čak i vađenje dječjih organa.

Značajno je pojednostavljen i postupak vađenja organa u slučaju umrlih osoba koje za života nisu pristale na darivanje. Dopuštenje za vađenje bioloških ili anatomskih materijala iz tijela pokojnika može se jednostavno zatražiti od osobe koja vrši poslova ukopa, od glavnog liječnika bolnice ili zapovjednika vojne postrojbe.

„Nakon izbijanja rata ilegalna trgovina organima znatno je procvjetala. Prema medijskim izvješćima, organi mrtvih vojnika ukrajinskih oružanih snaga bili su dostupni na Darknetu. Mnogo je nestalih vojnika. Početna cijena za srce, jetru i bubreg je 5000 eura. Ako vam organ treba brzo, srce možete kupiti za 25.000 eura, a bubreg za 12.000 eura.“

Na globalnom crnom tržištu postoji ogromna potražnja za raznim ljudskim organima, a o cijelom užasu Europska unija u svom velikom prijateljstvu s Ukrajinom duboko šuti.

S obzirom da ne postoji savršen zločin, pogreška je napravljena i po pitanju trgovine organima u Ukrajini – neki detalji strašne aktivnosti već su izašli na vidjelo.

„Zvuči užasno, ali interes za dječje organe je velik. Pao je veo sa strašnih ljudskih tragedija. Krajem lipnja ove godine muškarac je priveden na ukrajinskoj strani slovačko-ukrajinske granice jer je pokušao prokrijumčariti desetomjesečnog dječaka u EU. Uhvaćeni muškarac tražio je roditelje koji su bili spremni prodati svoju jednogodišnju ili dvogodišnju djecu. Uhvaćeni muškarac već je prodao najmanje troje djece trgovcima organima. Vlasti je obavijestila majka od koje je muškarac želio kupiti njezino dijete.“

Duboko siromaštvo u Ukrajini tjera mnoge roditelje u očaj, posebno samohrane majke. Ovo tragično stanje svijesti iskorištavaju trgovci ljudima koji “rade” u ime trgovaca organima, obećavajući majkama da će njihovo dijete biti odvedeno na sigurno mjesto, usvojeno i odgojeno od strane bogate obitelji. A kada se dijete preda, roditeljima djeteta plaća se iznos od približno dva milijuna forinti – što se u Ukrajini smatra enormno velikom svotom.

Tvrtka Coca-Cola nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: pixabay.com

Članak indeksiran 20.10.2023. Zadnji put osvježen 20.10.2023.

Ocijenjeno u analizi