Crnadak: Zovite strance, ovo BiH ne može da riješi

Izvor/medij: CIK
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: “Cik media” i industrija klikova

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da predstavnici međunarodne zajednice koji komentarišu tehnički mandat Vijeća ministara BiH zapravo komentarišu nešto što je regulisano bh. zakonima. Kako kaže, od njih bi više volio čuti komentar o temi prijetnji biračima u našoj zemlji.

Crnadak je rekao da mu je drago što se u Sarajevu održava sastanak političkih direktora SEECP-a i direktora za zapadni Balkan EU COWEB u okviru bh. predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). On je kazao da je nakon prošlogodišnjeg ministarskog sastanka u Banjoj Luci ovo najvažniji događaj u okviru predsjedavanja.

“Moja poruka je bila da ovaj ukupan boravak radne grupe za zapadni Balkan u Sarajevu iz našeg ugla treba da bude u funkciji dobijanja kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine. Ništa nema tako snažan konsenzus kao pogled prema evropskoj budućnosti”, rekao je Crnadak.

On je kazao kako je pozvao sve zemlje članice i EU da pomognu BiH, prije svega u dostizanju određenih standarda i jačanju institucionalnih kapaciteta kako bi se omogućilo ono što je najvažnije, a to je bolji život svih građana države Bosne i Hercegovine.

“Mislim da je važno da ta podrška bude u oblasti vladavine prava, jer mi smo i dalje zemlja koja nema nijedan jedini slučaj korupcije na visokom nivou, a koji je procesuiran i doveden do kraja. Pozvao sam da se obrati pažnja na izvještaj OSCE-a o izborima, jer je on vrlo zabrinjavajući”, kazao je Crnadak.

Što se tiče regionalne saradnje, on je rekao da su EU i regionalna saradnja dva glavna stupa bosanskohercegovačke državne politike te da je današnji sastanak veliki doprinos daljnjim razgovorima u regionu.

“Imamo tešku prošlost koja nas opterećuje i prouzrokuje određene tenzije. Zato je važno da u regionu imamo otvorene sve moguće kanale komunikacije i da stalno razgovaramo”, rekao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanja kakve su ocjene iz EU kada je riječ o dobijanju kandidatskog statusa, on je kazao da su ocjene dobre i da BiH mora razumjeti kako to nije kraj puta, jer se najveći posao počinje raditi između dobijanja kandidatskog statusa i punopravnog članstva.

“Tada zemlja treba da uradi najviše na jačanju svojih institucija i ima najveće šanse da pristupi fondovima”, kazao je Crnadak.

Evropska unija od BiH traži da što prije formira vlast na državnom nivou, Crnadak ističe da stranci koji su komentarisali legitimitet institucija BiH komentarišu nešto što je regulisano bh. zakonima i da bi više volio čuti od njih šta misle o tome da se biračima prijeti.

“To je mnogo opasnije za zemlju nego tehnički mandat. To je sve propisano zakonom i zna se ko šta radi. Pozivam aktere koji su započeli dogovarati novi saziv Vijeća ministara BiH da taj posao završe. Ni PDP, a ni ja ne učestvujemo u tim razgovorima”, zaključio je Crnadak.

Članak indeksiran 24. 03. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me