Raskrinkavanje.ba

Smisao života → DAN KADA JE VLADIMIR PUTIN PRIZNAO GENOCID U SREBRENICI

09.09.2019
Tekst članka

Riječ-dvije o genocidu u Srebrenici u kojem su učestvovali i ruski volonteri

U jednom od obraćanja novinarima ruski predsjednik Vladimir Putin, govoreći o stanju u Ukrajini , rekao je da je Minski sporazum neefikasan, jer ukrajinske vlasti nemaju nikakvu želju da počnu politički proces s odmetnutim regionom Donbasa.

“Što se tiče tragedije koja se tamo odigrava, treba uvijek gledati šta je prvi izvor toga, a to je državni udar u Ukrajini“, smatra Putin.

Rekao je da ruske vojske nema na teritoriji Donbasa i ovu regiju uporedio sa Srebrenicom.

“Tamo su zaista formirane određene jedinica milicije koje su spremne da odbiju bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa. Smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na toj teritoriji, u protivnom će kijevski nacionalistički bataljoni izvršili pokolj u Donbasu, kao Srbi u Srebrenici“, rekao je Putin.

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u julu 1995. za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Genocid se sastojao od masovnih, planski provedenih ubistava zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina. Desio u regionu Srebrenice, a izvršile su ga Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju “Škorpioni”, pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije , zajedno s nekoliko stotina grčkih i ruskih volontera.

Događaj se smatra jednim od najvećih masakara u Evropi od Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno preko 8.000 ljudi. Masakr se generalno smatra jednim od najužasnijih događaja u savremenoj evropskoj historiji. General Ratko Mladić i grupa oficira Vojske Republike Srpske u međuvremenu su optuženi za ratne zločine, uključujući i genocid, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). MKSJ je, između ostalog, donio pravosnažnu presudu u kojoj masakr u Srebrenici kvalificira kao čin genocida.

armijarbih.com

Članak indeksiran 05.03.2020. Zadnji put osvježen 05.03.2020.

Ocijenjeno u analizi