Raskrinkavanje.ba

Novi → DECENIJAMA SE VJERUJE DA ČISTI TIJELO OD OTROVA, ŠTITI JETRU I BUBREGE: Recept za ovaj domaći napitak obavezno zapišite!

28.06.2022
Tekst članka

Po receptu čuvenog Rudolfa Brojs.

Ako niste čuli za Brojsov čaj, krajnje je vrijeme da saznate nešto o ovoj "šoljici zdravlja". Riječ je o biljnoj mješavini, koja se sastoji od nane, matičnjaka, kantariona i žalfije, a koji se različito priprema u odnosu na to za koji zdravstveni problem je namenjen.

Već po sastavu je jasno da je Brojsov čaj neviđeno zdrav napitak jer se ne zna koji je od sastojaka zdraviji, a prije nego što objasnimo kako se pravi čaj, nekoliko riječi o ljekaru po kojem čaj nosi ime.

Rudolf Brojs je bio austrijski ljekar skromnog porijekla, koji je čvrsto vjerovao da priroda ima moć da potpuno izliječi naš organizam. On je osmislio terapiju koja je sadržala čajeve i dijete, za koje je tvrdio da liječe od raka i brojnih drugih, invazivnih bolesti.

Sastav čaja

Kao što smo rekli, Brojsov čaj se sastoji od nane, matičnjaka, kantariona i žalfije, a postoji razlog zašto su baš te biljke sastojci.

Nana je veoma moćna u borbi protiv virusa i toksina u tijelu što pogoduje bubrezima i jetri, kantarion ima antiseptička, analgetička i blaga sedativna svojstva, žalfija je takođe bogata antiseptičkim i esencijalnim uljima, kao i matičnjak, koji pomaže u borbi protiv toksina, virusa i bakterija.

Ovaj čaj pomaže kod problema sa bubrezima, želucem, u čišćenju organizma, ali je sjajan i za zdrave osobe, kojima pomaže u jačanju imuniteta.

Kako se pravi

Brojsov čaj, tj. njegove varijacije, pošto su sastojci različiti u odnosu na to za koje probleme je namjenjen, sprema se veoma jednostavno, ali je potrebno pratiti mjere sastojaka veoma precizno, da bi ovaj napitak imao što bolji efekat. Svaki čaj se pije nekoliko puta dnevno.

Brojsov čaj za imunitet

Potrebno je:

    Kašika žalfije
    Prstohvat nane
    Prstohvat matičnjaka
    Prstohvat kantariona

Priprema:

U pola litre vode kuhajte tri minuta žalfiju, zatim skinite sa vatre, pa dodajte po prstohvat nane, matičnjaka i kantariona. Ostavite da odstoji poklopljeno deset minuta. Procijedite i pijte polovinu ovog čaja prije doručka, a drugu polovinu popodne ili pred spavanje.

Brojsov čaj za bubrege

Potrebno je:

    Preslica 15 grama
    Kopriva 10 grama
    Troskot osam grama
    Kantarion šest grama

Priprema:

Dodati po prstohvat mješavine ovih biljaka i preliti šoljom vruće vode, pa ostaviti da odstoji deset minuta. Nakon toga procijediti i talog vratiti, pa ponovo preliti sa još dvije polje kipuće vode i kuhati još 10 minuta. Sve to procijediti u isti sud i pomiješati sa prethodno ocijeđenim čajem.

Brojsov čaj za detoksikaciju

Potrebno je:

    Kašika žalfije
    Prstohvat kantariona
    Prstohvat nane
    Prstohvat matičnjaka.

Priprema:

Dodati žalfiju u pola litre ključale vode i ostaviti da vri još tri minuta. Nakon skidanja s vatre u tu vodu dodati po jedan prstohvat kantariona, nane i matičnjaka. Ostaviti poklopljeno 10 minuta, pa potom procijediti.

MONDO.RS

Članak indeksiran 11.01.2023. Zadnji put osvježen 11.01.2023.

Ocijenjeno u analizi