Raskrinkavanje.ba

Odbrana (.info) → Demonstranti upali na poljoprivrednu izložbu u Parizu: Jajima na Makrona i policiju

24.02.2024
Tekst članka

Kako napominju lokalni mediji, ovo je prvi put u istoriji te manifestacije, da predsedniku Francuske nije dozvoljena poseta

Poljoprivrednici koji protestuju, nezadovoljni politikom vlade, gađali su policiju jajima i sukobili se sa njima na poljoprivrednoj izložbi u Parizu.
Naime, oni su u francusku prestonicu stigli na traktorima i proveli noć u šatorskom kampu u blizini izložbenog centra, gde se danas otvorio Sajam poljoprivrede.
Kako napominju lokalni mediji, ovo je prvi put u istoriji te manifestacije, da predsedniku Francuske nije dozvoljena poseta izložbenom sajmu.
Demonstranti su zviždali i skandirali: “Makron, podnesi ostavku”.
Poljoprivrednici su se potukli sa policijom, gađali jajima snage bezbednosti, a policija je upotrebila suzavac.
Makron je osudio akcije farmera i pozvao ih da se smire i ne mešaju u poljoprivrednu izložbu.
Francuski predsednik trebalo je da preseče simboličnu crvenu vrpcu i održi govor, pre nego što poseti štandove i razgovara sa poljoprivrednicima.
Protesti poljoprivrednika u Francuskoj traju već nekoliko nedelja. Demonstranti su blokirali ključne magistralne puteve traktorima, stogovima sena i gomilama stajnjaka.
Nezadovoljni poljoprivrednici traže od vlade da ukine restriktivne mere u poljoprivredi, koje ih, po njihovom mišljenju, čine nekonkurentnim u poređenju sa uvozom.
Članak indeksiran 11.03.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi