DIJELITE DALJE OVO UPOZORENJE: Pokvareno brazilsko meso stiglo i u BiH…

Izvor/medij: Kenews24h
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Dijelite upozorenje: brazilsko meso je stara vijest

Policija u Brazilu otkrila je da su najveći izvoznici prodavali pokvarenu govedinu i živinu s falsifikovanim inspekcijskim potvrdama.

Brazil, koji je vodeći svjetski izvoznik govedine i piletine i ima klijente u oko 150 zemalja, suočio se s tvrdnjama policije da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Vlasti još nisu objavile pojedinosti o lokacijama na kojima su pronađeni pokvareni proizvodi, ali su navele da su u pojedinim slučajevima korišćene kancerogene materije kako bi bio prikriven miris pokvarenog mesa.

Ambasador EU u Brazilu Joao Cravinho napisao je na društvenoj mreži Twitter da želi potpuno i hitno pojašnjenje brazilskog Ministarstva poljoprivrede u vezi sa ovom aferom.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potvrdila je juče da je na tržište BiH uvezeno meso iz Brazila. Naveli su da su u 2016. godini na domaće tržište stigle 162 tone mesa iz Brazila u vrijednosti od 516.751 KM. Uvoz je nastavljen i u ovoj godini, a do 15. marta plasirano je 27 tona mesa iz Brazila u vrijednosti od 100.629 maraka.

Domaći poljoprivredni proizvođači ističu da postoji velika mogućnost da je brazilsko meso servirano i na trpezu naših građana. Oni ističu da su u više navrata upozoravali da sav svjetski otpad završava u BiH i da ih ne bi čudilo ako se pokaže da je trulo meso iz Brazila završavalo u našim tanjirima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da sav otpad završava na našem tržištu.

– Meso iz Brazila koje je završilo u nekoj od zemalja Evrope sigurno je na kraju plasirano i građanima BiH. Velike količine tog sumnjivog mesa završavaju svake godine na našem tržištu. Ovo nije prvi put da se takvo nešto dešava, imali smo i slučajeve kada je meso kengura iz Australije uvezeno na domaće tržište – kazao je Usorac.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da je neuređena BiH dobra podloga za švercere mesa i trgovce koji i pošiljke najgoreg kvaliteta mogu da uvezu i pokvarene proizvode plasiraju domaćim građanima.

– Sasvim je moguće da je zaraženo meso iz Brazila završilo u nekoj od susjednih zemalja i na kraju prepakovano izvezeno u BiH. To me uopšte ne bi čudilo kad znam šta se dešava – kazao je Maljčić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović juče nije odgovarao na telefonske pozive, tako da smo ostali uskraćeni za informacije o tome da li je i šta preduzeto u vezi sa aferom koja trese pola svijeta. Nismo uspjeli da stupimo u kontakt ni sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom.

Članak indeksiran 17. 01. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me