Raskrinkavanje.ba

CIK → Dodik: Ma znaju to i Bošnjaci, nego neće da izgovore šta su nam uradili

25.11.2018
Tekst članka

Predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svima u Srbiji stotinu godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i ukazao da je "neispunjeni san Srba jedinstvo srpskog naroda u celini".

Dodik je podsetio da je pre stotinu godina 18 opština iz Krajine i tridesetak opština niz Drinu tražilo da budu prisajedinjeni sa Srbijom, što nije prihvaćeno.

"Zbog političkog okvira koji je kasnije stvorio Jugoslaviju, očigledno je da smo žrtvovani mada naša želja, i to moraju svi da znaju, ostaje večito neispunjeni san o jedinstvu srpskog naroda u celini", rekao je Dodik novinarima u Novom Sadu, gdje prisustvuje obilježavanju 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Jugoslaviji.

On je napomenuo da je srpski narod, koji je nekoliko vekova bio pod turskom vladavinom, a kasnije pod austrougarskom okupacijom, uništen u Prvom svetskom ratu.

"Značajno devastiran ne samo materijalno nego i ljudski potencijal doživeo je pre sto godina da se Vojvodina prisajedini Srbiji i na taj način su napravili jedan državotvorni okvir i nova Srbija je pokazala svoju sposobnost da preživi teška vremena", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ovaj veliki dan za Srbiju, Vojvodinu, pokazuje na koji način se treba odnositi prema državnim nacionalnim praznicima.

Članak indeksiran 27.11.2018. Zadnji put osvježen 27.11.2018.