Dodik nosio zastavu Srpske hodnicima, a kada su vidjeli gdje je spustio i čuli ko mu dolazi…

Izvor/medij: CIK
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Jesu li istinite izjave Dodika, Komšića i Džaferovića iz naslova sa portala “Direktno”?

Riječ je o presedanu s obzirom na to da je bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić primao akreditivna pisma isključivo pod zastavom države BiH, dok je zastavu manjeg bh. entiteta držao u svom kabinetu.

Prije Ivanića dužnost člana Predsjedništva BiH s teritorije RS-a obnašao je Nebojša Radmanović, visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a. I on je, kao i Ivanić, akreditivna pisma primao samo pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Istim principom vodio se i bivši član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović koji je u svom kabinetu imao zastavu hrvatskog naroda, dok je akreditivna pisma stranih ambasadora primao pod zastavom BiH.

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine jasno je precizirao da se zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja Bosna i Hercegovina te da se zastava ističe kao simbol države Bosne i Hercegovine.

Ovim zakonom određeno je i da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da “druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH”.

Članak indeksiran 27. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me