Dodik nosio zastavu Srpske hodnicima, a kada su vidjeli gdje je spustio i čuli ko mu dolazi…

Izvor/medij: Direktno24h
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Jesu li istinite izjave Dodika, Komšića i Džaferovića iz naslova sa portala “Direktno”?

Riječ je o presedanu s obzirom na to da je bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić primao akreditivna pisma isključivo pod zastavom države BiH, dok je zastavu manjeg bh. entiteta držao u svom kabinetu.

Prije Ivanića dužnost člana Predsjedništva BiH s teritorije RS-a obnašao je Nebojša Radmanović, visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a. I on je, kao i Ivanić, akreditivna pisma primao samo pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Istim principom vodio se i bivši član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović koji je u svom kabinetu imao zastavu hrvatskog naroda, dok je akreditivna pisma stranih ambasadora primao pod zastavom BiH.

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine jasno je precizirao da se zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja Bosna i Hercegovina te da se zastava ističe kao simbol države Bosne i Hercegovine.

 

Ovim zakonom određeno je i da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da “druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH”.

x

Članak indeksiran 27. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me