Dodik poziva na autonomiju RS-a, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

Izvor/medij: Moj Cazin
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Steven Meyer: Saradnika Dodikovog lobiste i dalje opisuju kao “bivšeg šefa CIA-e”

-

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi “Republika Srpska pred novim izazovima” na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i bivši šef američke CIA-e za Balkane Steven Meyer.

Tribina, koja je održana povodom neustavnog praznika 9. januara koji se u manjem bh. entitetu proslavlja kao Dan RS-a i 28. februara, kada je donesen prvi Ustav ovog entiteta, još jednom je Dodiku poslužio da uputi skandalozne poruke protiv države BiH, a šokantna je činjenica da ga je u tome podržao i dalje podržava Meyer.

Prvih 25 minuta tribine bilo je predviđeno za Dodikovo izlaganje, a on je to vrijeme, očekivano iskoristio da još jednom ospe paljbu po neodrživosti BiH, putu naše zemlje prema NATO-u, visokom predstavniku i ulozi međunarodne zajednice i mnogim drugim temama, koje su postale Dodikov “modus operandi” prilikom svakog, makar i beznačajnog, gostovanja pred bilo kakvom publikom.

- Advertisement -

Dodik je tako u jednom dijelu obraćanja rekao da je Srbima to “ne” dosadilo, ali da RS nema drugu opciju već da ide ka tome da afirmiše pravo na autonomiju.

“Da kažemo da je potpuno legitimno da ta autonomija predviđena Dejtonom, bude nama isporučena, a ne da bude ukinuta. Ne njihovim bonskim ovlaštenjima jer to ne postoji. Ne njihovoj promjeni zakona, jer to ne može da radi nijedan pojedinac nasiljem. Ne njihovim reformama policije, njihovim integracijama u NATO jer mi to ne želimo! To su stvari koje smo morali da kažemo, ali to je opcija na koju moramo da računamo”, naglasio je Dodik.

Trending:

Danas dženaza Bužimljanki, majci četvero djece, koju je ubio bivši suprug

- Advertisement -

Iako smo na ovakve Dodikove izjave navikli, još skandaloznije je bilo obraćanje bivšeg šefa CIA-e za Balkan Stevena Meyera, od 49. minute videa, koji je izjavio je da je vrijeme da RS razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredjeljenju, a onda je dodao da BiH i dalje neće biti ništa drugo nego fiktivna država, što je oduvijek i bila.

“Vrijeme je da priznamo realnost. SAD će se držati mita o BiH, ali vrijeme je za lidere BiH da preuzmu drugačiji kurs, posebno za lidere RS-a da razmisle o organiziranju referenduma u budućnosti To je pravo na samoopredjeljenje. Vlast u Banjoj Luci bi trebala ispitati šta narod želi. Također, predlažem da zakonodavno tijelo RS-a usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim. On je dio historije i ni on, niti Vijeće za implementaciju mira više nisu potrebni”, rekao je Meyer, dodavši da na ovim prostorima trenutno vlada najveća napetost još od vremena ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Ovakve poruke, koje nam naš predsjedavajući Predsjedništva BiH šalje iz susjedne države, doduše jesu nešto na što smo navikli, ali to ih ne čini ništa manje opasnim, pogotovo ako se uzme vremenski kontekst u kojem dolaze, gdje se razjedinjenost države BiH najbolje ogleda u nemogućnosti nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Čini se da Dodik koristi svaku priliku da ukaže na postojeće probleme u našoj zemlji, umjesto da bude jedan od faktora rješavanja istih, a posebno brine i činjenica da je jedan visoki, doduše bivši, američki zvaničnik ponovo podržao secesionističke ideje koje dolaze iz manjeg bh. entiteta.

Članak indeksiran 03. 03. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me