Raskrinkavanje.ba

Dn-novine → DODIK SPREMA PREVRAT U BIH, PODRŽAĆE GA I HRVATI?! Ameri i Izetbegović ne mogu da ga spreče da rasturi Sarajevo!

20.01.2018
Tekst članka

Ako Dodik odluči da se kandiduje za Predsedništvo BiH i ako pobedi, imao bi pravo kao član kolektivnog šefa države da traži da se protokol njemu prilagođava, smatra savetnik predsednika RS Aleksandar Vranješ.

Prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića, izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će, ako postane član Predsedništva BiH, zakletvu polagati u Banjaluci, a da će na posao ići u Istočno Sarajevo, te da će broj vojnika u Oružanim snagama BiH smanjiti na 3.500, ne predstavlja iznenađenje jer on već neko vreme šalje jasne poruke.

Pavić precizira da Dodik traži da se Bosna i Hercegovina vrati izvornom Dejtonu, a ti njegovi zahtevi, iako opravdani, potpuno se ignorišu. Štaviše, ističe taj politikolog, i dalje se osporava čak i Dan Republike Srpske a čuju se i pretnje Bakira Izetbegovića da to tako neće moći ubuduće.

Miodrag Linta: Hrvati i dalje OTIMAJU srpsku imovinu, Demokrate nikad nisu učinile bilo šta da to spreče

– Dakle, niti zapadne sile reaguju prvo na molbe, a onda i zahteve iz Republike Srpske da se vrate izvorne Dejtonske nadležnosti, niti bošnjačke vlasti u Sarajevu uopšte pokazuju i naznaku da hoće bilo šta osim unitarizacije Bosne i Hercegovine milom ili silom. I onda Dodik radi logične stvari – tvrdi Pavić.

Predsednik Srpske je ocenio da Predsedništvo BiH ne treba da bude neki politički monstrum, nego telo koje će vratiti nadležnosti Republici Srpskoj i naveo da nije protiv dejtonske BiH, ali jeste protiv ove BiH, jer ona nije dejtonska, već nikakva BiH.

– Ovo nigde ne ide, ovo će se sunovratiti. Moja uloga je da izbegnem bilo kakvu vrstu nasilja ovde, ali ‘ovo’ je propalo. BiH se ne može držati na lepilu koji se zove ‘nekoliko ambicioznih ambasadora koji žive u Sarajevu’. Ja sam spreman na bazi dogovora između nas, Bošnjaka, Hrvata, da se maknu stranci iz dogovora – istakao je Dodik.

Iz sveg glasa pevali Pukni zoro i Oj, Kosovo: Pogledajte kako su Crnogorci dočekali SRPSKU NOVU GODINU (VIDEO)

Dodik, rezonuje Aleksandar Pavić, želi da Republika Srpska funkcioniše i želi da što više umanji opstrukcije i blokade iz Sarajeva, a isto tako ne želi više da bude talac odnosa u samoj Federaciji i to bukvalno zastoja, paralize institucija koji tamo traje već godinama.

 

– Tako da je potpuno jasno i logično sa državnog stanovišta zašto Dodik ove poteze povlači. Ono što je isto važno, jeste da je ovo rekao jasno i glasno sada, tako da kad se bude glasalo na predstojećim izborima narod će tačno znati šta Dodik ima u planu, šta vladajuća stranka ima u planu, šta im nudi. Tako da je to i otvoreno i pošteno sa njegove strane – sugeriše Pavić.

Ne može se očekivati da Dodik bude stalna meta napada, konstatuje njegov savetnik Aleksandar Vranješ, a da s druge strane bude uz protokol koji su oni nametnuli. Pre svega moramo da se strpimo da vidimo hoće li gospodin Dodik biti kandidat za člana Predsedništva, napominje Vranješ, a ako se na to odluči i ako pobedi, imao bi pravo kao član kolektivnog šefa države da traži da se protokol njemu prilagođava.

– Na to Dodik ima apsolutno pravo. To je u potpunosti logično sa njegovim političkim stavovima, posebno kad znamo da je i Republika Srpska na udaru i on lično već godinama. I onda sad ispada da su oni nešto posebno iznenađeni zašto bi Dodik želeo da na teritoriji Republike Srpske potpisuje zakletvu –  jasan je Vranješ.

DODIK: Nisam protiv SAD, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može!

Predsednik Srpske, dodaje Vranješ, želi da na neki način da veći značaj Republici Srpskoj u tom procesu.

– To je u potpunosti logično i siguran sam da, ako bi bio izabran, niko neće imati mogućnosti da mu oduzme to pravo jer će on na kraju krajeva postati legitimni predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u kolektivnom zajedničkom predsedništvu – ukazuje Vranješ.

Šta god da uradi Republika Srpska, a pogotovu Dodik, prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića Zapad će gledati negativno i jedino na šta bi Zapad povoljno gledao jeste da se u Republici Srpskoj uspostavi takva vlast koja bi prihvatila unitarizaciju Bosne i Hercegovine i trajne promene Dejtona.

– Dodiku je jasno da, šta god da uradi, Zapad osuđuje njega i Republiku Srpsku kakvu je on zamišljao i za koju očigledno ima većinsku podršku. Važno je da ima bar neku prećutnu podršku od neke druge velike sile ili velikih sila, tako da pretpostavljam da neko ko je iskusan kao Dodik ima to u vidu – podvlači Pavić.

SVEDOČANSTVO STRADANJA I MUČENIŠTVA: Likovni umetnik poklanja spomenik zverski ubijenom Slobodanu

Što se reakcija u samoj BiH tiče, Pavić predviđa da ako opet bude došlo do toga da Hrvati budu preglasani i da praktično Bošnjaci izaberu hrvatskog člana predsedništva, Hrvati će tek onda pozdraviti ono što Dodik bude radio jer će videti da za njih budućnost u takvoj BiH apsolutno ne postoji jer su osuđeni na permanentnu majorizaciju i smanjivanje uticaja do konačnog nestanka.

S druge strane Aleksandar Vranješ napominje da bi to bilo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i da bi svi predstavnici međunarodne zajednice koji prihvataju Bosnu i Hercegovinu kao državu morali da se prilagođavaju onome što se odredi unutar zemlje.

– Drugim rečima, ako je gospodin Dodik bio član Predsedništva, oni bi morali sa velikim poštovanjem da se odnose prema njemu kao legalno izabranom članu Predsedništva ispred Republike Srpske, ako se drže svog stava da je za njih BiH država koju oni priznaju – jasan je Vranješ.

Ukoliko bi unutar Predsedništva došlo do neke promene protokola, međunarodna zajednica uopšte nema pravo da se pita i iznosi stavove, već treba da poštuje ono što je odluka i što je stav u tom slučaju člana predsedništva ispred Republike Srpske. Sve drugo bi, naglašava Vranješ, bilo diplomatski nepristojno.

izvor:SRBIJA DANAS

Članak indeksiran 24.01.2018. Zadnji put osvježen 24.01.2018.

Ocijenjeno u analizi