Raskrinkavanje.ba

Relax-portal → DODIK SPREMA PREVRAT U BIH, PODRŽAĆE GA I HRVATI?! AMERI I IZETBEGOVIĆ NE MOGU DA GA SPREČE DA RASTURI SARAJEVO!

24.01.2018
Tekst članka

Ako Dodik odluči kandidirati za Predsjedništvo BiH i ako pobijedi, imao bi pravo kao član kolektivnog šefa države tražiti da se protokol njemu prilagođava, smatra savjetnik predsjednika RS Aleksandar Vranješ.

Prema mišljenju politologa Aleksandra Pavića, izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će ako postane član Predsjedništva BiH, zakletvu polagati u Banjaluci, a da će na posao ići u Istočno Sarajevo, te da će broj vojnika u Oružanim snagama BiH smanjiti na 3.500, ne predstavlja iznenađenje jer on već neko vrijeme šalje jasne poruke.Pavić precizira da Dodik želi Bosnu i Hercegovinu da se vrati na izvorni Dayton, a njegovi zahtjevi, iako opravdani, u potpunosti su zanemareni. Štoviše, ističe taj politolog, i dalje se osporava čak i Dan Republike Srpske a čuju se i prijetnje Bakira Izetbegovića da to tako neće moći ubuduće.

– Dakle, niti zapadne sile reagiraju prvo na molbe, a onda i zahtjeve iz Republike Srpske da se vrate izvorne Dejtonske nadležnosti, niti bošnjačke vlasti u Sarajevu uopće pokazuju i naznaku da hoće bilo što osim unitarizacije Bosne i Hercegovine milom ili silom. I onda Dodik radi logične stvari – tvrdi Pavić.Predsednik Srpske je ocijenio da Predsjedništvo BiH ne treba biti neki politički monstrum, nego tijelo koje će vratiti nadležnosti Republici Srpskoj i naveo da nije protiv dejtonske BiH, ali jeste protiv ove BiH, jer ona nije Dayton, ali ne i BiH.

– Ovo ne ide nigdje, to će se srušiti. Moja je uloga izbjeći bilo kakvo nasilje ovdje, ali ‘ovo’ nije uspjelo. BiH se ne može držati na ljepilu koji se zove ‘nekoliko ambicioznih veleposlanika koji žive u Sarajevu’. Ja sam spreman na bazi dogovora između nas, Bošnjaka, Hrvata, da se maknu stranci iz dogovora – istakao je Dodik.

Dodik, rezonira Aleksandar Pavić, želi da Republika Srpska funkcionira i želi što više umanji opstrukcije i blokade iz Sarajeva, a isto tako ne želi više biti talac odnosa u samoj Federaciji i to doslovno zastoja, paralize institucija koji tamo traje već godinama.- Zato je sasvim jasno i logično od državnog gledišta zašto Dodik povlači ove poteze. Ono što je isto važno, jeste da je ovo rekao jasno i glasno sada, tako da kad se bude glasalo na predstojećim izborima narod će točno znati što Dodik ima u planu, što vladajuća stranka ima u planu, što im nudi. Tako da je i otvoren i iskren sa svoje strane – sugerira Pavić.

Ne može se očekivati ​​da Dodik bude stalna meta napada, konstatira njegov savjetnik Aleksandar Vranješ, a da s druge strane bude uz protokol koji su oni nametnuli. Prije svega moramo se strpimo da vidimo hoće li gospodin Dodik biti kandidat za člana Predsjedništva, napominje Vranješ, a ako se na to odluči i ako pobijedi, imao bi pravo kao član kolektivnog šefa države... tražiti da se protokol njemu prilagođava.

– To Dodik ima apsolutno pravo na to. To je u potpunosti logično s njegovim političkim stavovima, posebno kad znamo da je i Republika Srpska na udaru i on osobno već godinama. I onda sad ispada da su oni nešto posebno iznenađeni zašto bi Dodik želio na teritoriju Republike Srpske potpisuje prisegu – jasan je Vranješ.Predsednik Srpskoj, dodaje Vranješ, želi na neki način da veći značaj Republici Srpskoj u tom procesu.- To je u potpunosti logično i siguran sam da, ako bi bio izabran, nitko neće imati mogućnosti da mu oduzme to pravo jer će on na kraju krajeva postati legitimni predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u kolektivnom zajedničkom predsjedništvu – ukazuje Vranješ.

Što god da uradi Republika Srpska, a pogotovu Dodik, prema mišljenju politologa Aleksandra Pavića Zapad će gledati negativno i jedino na što bi Zapad povoljno gledao jeste da se u Republici Srpskoj uspostavi takva vlast koja bi prihvatila unitarizaciju Bosne i Hercegovine i trajne promjene Dejtona.- Dodiku je jasno da, što god da uradi, Zapad osuđuje njega i Republiku Srpsku kakvu je on zamišljao i za koju očito ima većinsku potporu. Važno je da ima bar neku prešutnu potporu od neke druge velike sile ili velikih sila, tako da pretpostavljam da netko tko je iskusan kao Dodik ima to u vidu – podvlači Pavić.

Što se reakcija u samoj BiH tiče, Pavić predviđa da ako opet bude došlo do toga da Hrvati budu preglasani i da praktično Bošnjaci izaberu hrvatskog člana predsjedništva, Hrvati će tek onda pozdraviti ono što Dodik bude radio jer će vidjeti da za njih budućnost u takvoj BiH apsolutno nema jer su osuđeni na permanentnu majorizaciju i smanjivanje utjecaja do konačnog nestanka.S druge strane Aleksandar Vranješ napominje da bi to bilo unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine i da bi svi predstavnici međunarodne zajednice koji prihvaćaju Bosnu i Hercegovinu kao državu morali se prilagođavaju onome što se određuje unutar zemlje.

– Drugim riječima, ako je gospodin Dodik bio član Predsjedništva, oni bi morali s velikim poštovanjem se odnositi prema njemu kao legalno izabranom članu Predsjedništva ispred Republike Srpske, ako se drže svog stava da je za njih BiH država koju oni priznaju.

Ako je Vranješ jasan, ako postoji promjena u protokolu unutar Predsjedništva, međunarodna zajednica nema pravo uopće zatražiti i komentirati, već bi trebala poštivati odluku i kakav je položaj člana predsjedništva ispred Republike Srpske. Sve drugo, naglašava Vranješ, bilo je diplomatski nevažno. Izvor: dn-novine.info

Članak indeksiran 24.01.2018. Zadnji put osvježen 24.01.2018.

Ocijenjeno u analizi