Dodik u Beogradu pozvao na autonomiju Republike Srpske! Poršku mu pružio bivši šef CIA za Balkan Steven Meyer

Izvor/medij: Bosnae
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Steven Meyer: Saradnika Dodikovog lobiste i dalje opisuju kao “bivšeg šefa CIA-e”

Tribina na temu “Republika Srpska pred novim izazovima” održana je jučer u Beogradu, a između ostalih govorili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i bivši šef američke CIA-e za Balkan Steven Meyer.

Tribina koja je održana povodom neustavnog praznika 9. januara, koji se u manjem Bh entitetu slavi kao Dan RS-a, i 28. februar, kada je usvojen prvi Ustav ovod entiteta, još jednom je poslužila za slanje skandaloznih poruka Dodika uperenih protiv države BiH, a iznenađujuća je činjenica da ga je u tom pogledu podržao Steven Meyer.

Prvih 25 minuta foruma bilo je planirano za Dodikovo izlaganje, a on je, očekivano, iskoristio to vrijeme da još jednom govori o neodrživost BiH, putu naše zemlje u NATO, visokom predstavniku i ulozi međunarodne zajednice ali i mnogim drugim temama, koje su postale Dodikov “modus operandi” prilikom svakog, makar i beznačajnog, gostovanja pred bilo kakvom publikom.

Dodik je u epizodi svog govora rekao da Srbima ovo “nije dosadno”, ali RS nema izbora nego da potvrdi njihovo pravo na autonomiju.

“Pretpostavimo da je autonomija koju predviđa Dejton legitimna za nas i da bude ukinuta. Ne zato što ne postoje bonske ovlasti. Ne mijenjajući svoje zakone jer to niko ne može nasilno učiniti. Ni policijske reforme, ni njihova integracija u NATO, jer mi to “Ne želimo”! To su stvari koje smo morali da kažemo, ali to je opcija na koju moramo da računamo”, naglasio je Dodik

Iako su svi navikli na skandalozne Dodikove izjave, još skandalozniji je bio istup bivšeg šefa CIA-e na Balkanu Stevena Meyera koji je rekao da treba razmotriti mogućnost održavanja referenduma o budućnosti RS-a i BiH, dodavši da to neće biti ništa drugo nego zamišljena država i da će biti kao i uvijek.

“Vrijeme je da priznamo realnost. SAD će se držati mita o BiH, ali vrijeme je za lidere BiH da preuzmu drugačiji kurs, posebno za lidere RS-a da razmisle o organiziranju referenduma u budućnosti To je pravo na samoopredjeljenje. Vlast u Banjoj Luci bi trebala ispitati šta narod želi. Također, predlažem da zakonodavno tijelo RS-a usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim. On je dio historije i ni on, niti Vijeće za implementaciju mira više nisu potrebni”, rekao je Meyer dodavši da ovaj prostor preživljava veliku napetost još od ratova devedesetih godina.

Ovakve poruke koje je predsjednik Predsjedništva BiH poslao iz susjedne države nešto su na što smo navikli, ali to ih ne čini manje opasnima, pogotovo ako pogledamo vremenski kontekst odakle su došle gdje je najbolji odraz razjedinjenosti države BiH  nemogućnost kupovina vakcine protiv koronavirusa.

Čini se da Dodik koristi svaku priliku da ukaže na trenutne probleme u našoj zemlji, umjesto da bude jedan od rješavača, i posebno je zabrinut da će američki dužnosnik, iako visok, star, opet podržati separatističke ideje manjeg Bh entiteta.

Članak indeksiran 03. 03. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me