Raskrinkavanje.ba

Sanitacija → Doktor epidemiologije Šefik Pašagić, član WHO i epidemiološke komore SAD i BiH: koronavirus – činjenice i saznanja

11.03.2020
Tekst članka

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je proglasila globalnu pandemiju koronavirusa. Broj zaraženih se širi alarmantnom brzinom. Prema posljednjim podacima sa Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 119 hiljada. Umrlo je više od 4200 ljudi, a oporavilo se njih više od 66 hiljada.

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je proglasila globalnu pandemiju koronavirusa. Broj zaraženih se širi alarmantnom brzinom. Prema posljednjim podacima sa Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 119 hiljada. Umrlo je više od 4200 ljudi, a oporavilo se njih više od 66 hiljada. Italija je trenutno najveće žarište epidemije koronavirusa, cijela zemlja je u karanteni, građani su dobili uputu da se kreću isključivo na posao i s posla te eventualno mogu ići liječniku. Epidemija ne jenjava i suočeni smo sa problemom javnog zdravlja od međunarodnog značaja. S obzirom da se koronavirus pojavio i u našoj zemlji i da broj zaraženih raste, doktor epidemiologije i direktor firme Sanitacija d.o.o., Šefik Pašagić, iznio je bitne činjenice i saznanja o koronavirusu.

koronavirusKako se prenosi koronavirus?
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da se koronavirus najčešće širi sa jedne zaražene osobe na druge kroz:

Zrak kašljanjem i kihanjem
Bliski osobni kontakt, poput dodirivanja ili rukovanja
Dodirnite predmet ili površinu s virusom na njemu, a zatim dodirnite usta, nos ili oči prije pranja ruku.
Međutim, virus može živjeti i do 6 dana na površinama, uključujući kuhinjski pult, kvaka za vrata i posebno na vašem mobitelu. Preporuka je uraditi preventivnu dezinfekciju svih površina u Vašem domu jednom sedmično.

Kako se pripremiti?
Epidemiolog Šefik Pašagić je član Svjetske zdravstvene organizacije za Jugoistočnu Europu i član epidemiološke komore SAD i BiH. U stalnom je kontaktu sa kolegima iz SAD kojima razmjenjuje saznanja o koranavirusu. Ovo su nove činjenice koje biste trebali znati kako biste se bolje pripremili ako bi došlo do zaraze:

Ako prehlađena osoba ima curenje iz nosa s ispljuvkom nije zaražena koronavirusom. Jedan od simptoma upale pluća uzrokovane koronavirusom je suhi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način za prepoznavanje.
S druge strane, dobro je znati da koronavirus nije otporan na toplinu i umire na temperaturi od 26 do 27 stupnjeva. Stoga pijte puno toplog čaja. Nije lijek, ali je dobar za tijelo.
Izložite se suncu ako je zima.
Virus je prilično veliki (stanica ima promjer otprilike 400-500 nm), tako da ga svaka normalna maska (ne samo 3M N95 maska) može filtrirati. Međutim, kad netko zaražen kihne pred vama, virus će se širiti u krugu oko 3 metra prije nego što padne na zemlju.
Kada virus padne na metalnu površinu, živjet će najmanje 12 sati. Stoga zapamtite da ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom.
Virus može ostati aktivan u tkaninama  6-12 sati. Normalno sredstvo za pranje rublja ubija virus. Zimsku odjeću koja ne zahtijeva svakodnevno pranje treba staviti na sunce da bi se ubio virus.
Simptomi upale pluća uzrokovane koronavirusom
Prvi simptom zaraze koronavirusom je suhoća grla koja može trajati 3 do 4 dana.
Tada će se virus stopiti s nosnom tekućinom i spustiti se u dušnik i ući u pluća uzrokujući upalu pluća. Ova faza će trajati 5 do 6 dana.
Zatim će uslijediti stanje upale pluća, visoke temperature i otežanog disanja. Nazalnost nosa nije poput uobičajenog nazalnog zagušenja. Osjećat ćete se kao da se utapate u vodi. Ako imate takav osjećaj, važno je odmah potražiti liječničku pomoć.
Testiranje na koronavirus
Postupak je jednak ispitivanju na običan grip, uzimanjem brisa nosa ili uzorka ispljuvka. Vakcina za koronavirus ne postoji i još je u fazi ispitivanja. U međuvremenu, ljudi moraju poduzeti sve mjere kako bi se zaštitili. Sada je ključno održavanje lične higijene.

Organizmi uništeni korištenjem PureGreen24Koje mjere zaštite možemo preduzeti?
Izbjegavajte dirati oči, nos i usta neopranim rukama.
Često perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno nakon odlaska u kupaonicu, prije jela i nakon puhanja nosa, kašljanja ili kihanja. Virus može živjeti na vašim rukama samo 5-10 minuta, ali mnoge se stvari mogu dogoditi u tih 5-10 minuta, poput trljanja očiju, nosa, usta.
Preporučuje se grgljanje Betadine za grlo kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća).
Ako sapun i voda nisu lako dostupni, koristite sredstvo za čišćenje ruku s najmanje 60% alkohola. Uvijek perite ruke sapunom i vodom ako su ruke vidno prljave.
Očistite i dezinficirajte često dodirivane predmete i površine.
Ostanite kod kuće kad ste bolesni.
Prilikom kašljanja i kihanja prekrijte nos i usta jednokratnim maramicama te operite ruke.
Izbjegavajte velike gužve, budući da se u gužvi povećava rizik od zaraze.
Osigurajte dvonedeljnu zalihu hrane i lijekova na recept za vašu porodicu.
To su svakako preporuke i CDC (Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti), kao i WHO (Svjetske zdravstvene organizacije).

“Preporučuje se da uradite preventivnu dezinfekciju vašeg doma kao jedan od vidova zaštite od koronavirusa. Takođe, preporuka je, kao protuepidemijsku mjeru dezinfekcije izvršiti profesionalnu dezinfekciju zatvorenih prostora kao što su tržni centri, hoteli, ugostiteljski objekti, sportske dvorane, pozorišta, muzeji, kino dvorane, vrtići, škole, igraonice, fakulteti, banke, šalter sale. Ova preventivna zdravstvena mjera pruža se u cilju sprječavanja širenja zaraznih bolesti. Budući da se koronavirus može zadržati i nekoliko dana na sobnoj temperaturi na površinama, kao što su: staklo, drvo, keramika, aluminijum, metal i druge površine, preporuka je uraditi preventivnu dezinfekciju svih površina u Vašim kućama, jednom sedmično”, ističe doktor epidemiologije Šefik Pašagić.

Sredstva za zaštitu
PureGreen24, svjetski priznato sredstvo, se nalazi na popisu EPA kao ubica ljudskog koronavirusa i pokazao je učinkovitost protiv sličnih virusa (Norovirus, MRSA, VRE). Temelji se na patentiranoj „Silver Ion“ tehnologiji koja je pravo „zeleno“ dezinfekcijsko sredstvo s jedinstvenom 24-satnom učinkovitošću. Da biste uništili koronavirus površine moraju biti potpuno premazane produktom 3 minuta.

Stručni timovi firme Sanitacija d.o.o. spremni su u svakom trenutku da pomognu u suzbijanju epidemije koronovirusa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili Vam treba savjet nazovite nas na dežurni broj telefona 062/044-277, napišite nam poruku ovdje, pošaljite mail na [email protected] ili nam pošaljite poruku na Facebook stranici. Dostupni smo 24 h svaki dan u sedmici i praznicima.

Zaštitite se na vrijeme od koronavirusa!

Članak indeksiran 21.03.2020. Zadnji put osvježen 21.03.2020.

Ocijenjeno u analizi