Raskrinkavanje.ba

Slobodna Dalmacija → Donosimo kratki vodič za gerilsku borbu s koronom: prepoznajte neprijatelja, da biste ga lakše ubili! Evo što savjetuju stručnjaci

11.03.2020
Tekst članka

Kineska vlada pozvala je talijanskog epidemiologa koji je radio u bolnici u kineskome Shenzhenu da se pridruži studijskoj grupi koja proučava koronavirus. On je nedavno sunarodnjacima objavio popis preventivnih mjera za laike koji je iznimno koristan u samostalnom suočavanju s koronavirusom.

Kineska vlada pozvala je talijanskog epidemiologa koji je radio u bolnici u kineskome Shenzhenu da se pridruži studijskoj grupi koja proučava koronavirus. On je nedavno sunarodnjacima objavio popis preventivnih mjera za laike koji je iznimno koristan u samostalnom suočavanju s koronavirusom. Istodobno, grupa tajvanskih liječnika iznijela je metode priručne autodijagnostike za građane, kako bi se eliminirali histerični hipohondrijski marševi prema bolnicama. Objavljujemo njihove preporuke.

BEZ CURENJA IZ NOSA:  Ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, onda ona nije zaražena virusom korone, jer pneumonija daje suhi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način da ga se prepozna.  

NEOTPORNOST NA TOPLINU: Koronavirus nije otporan na toplinu i umire na 26 do 27 stupnjeva Celzijevih. Piti što toplije napitke poput čajeva nije lijek, ali je svakako efikasna pomoć u uništavanju svih virusa.

PITI SVAKIH 15 MINUTA: Ako ne volite čajeve, onda popijte malo vode svakih 15 minuta. Ako vam virus i uđe u usta, tekućina će ga otplaviti kroz jednjak do želuca, gdje će ga ubiti želučane kiseline. Bez redovnog ispijanja tekućine, virus puno lakše ulazi u dušnik i potom u pluća.

IZLAGANJE SUNCU: Preporuča se intenzivno izlaganje suncu čak i pri niskim vanjskim temperaturama. Zimsku odjeću također redovito provjetravati na suncu, te prati donju odjeću i veš.  

PRANJE RUKU NAKON JAVNIH DODIRA: Kad virus padne na metalnu površinu, živi najmanje 12 sati. Na plastici virus živi i do 9 dana. Ako se dođe u kontakt s bilo kojom javno izloženom metalnom ili plastičnom površinom, valja temeljito oprati ruke.

image
 AFP
PRVI ZNAKOVI ZARAZE: Bolest se prvo manifestira u ždrijelu te u suhoći grla. Ovi simptomi znaju potrajati i po 3-4 dana, nakon čega virus prodire u dušnik i u plućima proizvodi pneumoniju. Osjeti li se pojačana suhoća u ustima, korisno je grgoljenje antiseptičkih tekućina, kako bi se smanjilo intenzitet i snagu virusa ukoliko je prisutan.

KASNIJI ZNAKOVI ZARAZE: Blaga ili jaka upala pluća, manja ili visoka temperatura i otežano disanje simptomi su pune zaraženosti virusom COVID-19. Nos kod mnogih postaje začepljen na čudan način, većina ima osjećaj kao da se davi. U ovoj fazi bolesti presudno je važna liječnička pomoć.

SAMODIJAGNOSTIKA KOD KUĆE: Test postojanja plućne fibroze, što nije baš primarna razvojna faza bolesti, može se obaviti i samostalno. Duboko udahnite i zadržite dah više od deset sekundi. Ako vam polazi za rukom to uraditi bez kašljanja, gušenja ili lošeg osjećaja, onda nemate fibrozu u plućima, koja je temeljni pokazatelj postojanja infekcije.

Članak indeksiran 21.03.2020. Zadnji put osvježen 21.03.2020.

Ocijenjeno u analizi