Fadil Novalic-nece nas zastrasit Borci poslat cemo i vojsku ako treba ali cemo ih pomaci sa ceste jer smetaju gradjanima da slobodno putuju

Izvor/medij: Ljepota life
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: "Ljepota.life": Dnevna doza lažnih vijesti

Prava boraca se ne tiču samo u Federaciji BiH. Svojom Ekonomskom politikom mi smo kantonima u posljednje dvije i po godine donijeli čak 261 milijun KM više u zdravstvu. Kantoni bi, recimo, koji su nadležni za zdravstvo mogli riješiti problem liječenja boraca – konstatirao je Novalić.

Federalni premijer Fadil Novalić te ministri Aljoša Čampara i Salko Bukvarević danas su na pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH poručili, povodom prosvjeda boraca, da je sigurnosna situacija u Federaciji BiH stavljena pod kontrolu i da su u odblokirane vitalne prometnice, osim petlje Šićki Brod.

– Za ovu petlju postoje alternativni pravci, a pregovori su u tijeku – potvrdio je federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara dodajući da je do sada sve riješeno bez incidenata iako su neki priželjkivali ili očekivali da će doći do sukoba između demobiliziranih boraca i policije.

Govoreći da je za Vladu FBiH položaj boračke populacije jedan od najvažnijih prioriteta, premijer Novalić rekao je da građani Federacije BiH na Dan nezavisnosti zaslužuju da imaju mogućnost korištenja svih putnih pravaca.

Osvrnuo se na zahtjeve boraca navodeći da je prvi zahtjev borački registar dok se drugi odnosi na boračke organizacije i treći nadoknada za demobilizirane borce.

– Dva zahtjeva su potpuno na krivoj adresi u ovom momentu. Što se tiče davanja boračkim organizacijama od 18 milijuna KM, koliko se na to troši, 300.000 KM ide iz Federaciji BiH, a mi smo to ukinuli prošle godine. Tako da taj zahtjev treba usmjeriti na općine i kantone – poručio je Novalić.

U pogledu boračkog registra kazao je da je urađen registar korisnika davanja sa svih nivoa, od Federacije BiH do kantona i općina.

– Znači Federacija BiH je ubacila sve podatke, te smo otvorili softverski prozor da to urade općine i kantone. Oni to rade ne sa pretjerano velikom voljom. Drugi registar ukupne boračke populacije se radi, pri čemu je jedino Tuzlanski kanton uradio svoj posao. Dakle, mi smo napravili portal, ali izvorno podaci su od općina i kantona, te je jedino Tuzlanski kanton registrirao prvih svojih 119.000 onih koji su prošli kroz evidencije – kazao je Novalić, prenosi Fena.

Skrenuo je pažnju da se cifra od 576.000 boraca odnosi na sve borce navodeći da su neki proveli dan, mjesec ili četiri godine u ratu. Na taj način, dobili bi oko 200.000 boraca koji su prosječno vodili rat, tako da, kako ističe Novalić, 576.000 registriranih boraca nije mjerilo stvarnog broja boračke populacije.

– Prava boraca se ne tiču samo u Federaciji BiH. Svojom Ekonomskom politikom mi smo kantonima u posljednje dvije i po godine donijeli čak 261 milijun KM više u zdravstvu. Kantoni bi, recimo, koji su nadležni za zdravstvo mogli riješiti problem liječenja boraca – konstatirao je Novalić.

Dnevnik.ba

Članak indeksiran 06. 03. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me