Raskrinkavanje.ba

RTRS → Galijašević: Oružje poruka da se u FBiH razmatra opcija sukoba

25.06.2018
Tekst članka

Pronalazak arsenala oružja u selu Matuzići, u federalnoj opštini Doboj jug, nije bezazlen i jasna je poruka da se u Federaciji BiH ozbiljno razmatraju opcije sukobljavanja, izjavio je Srni stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Galijašević je podsjetio na događaj od prije tri godine kada je Agencija za istrage i zaštitu BiH na područje opštine Tešanj, na granici prema Tesliću, pronašla dva skladišta naoružanja i vojne opreme, a da istraga o tome nikada nije provedena.

- Sada imamo pronalazak oružja i opreme, raketnih bacača, eksplozivnih naprava, bombi i municije u naselju koje je na granici sa gradom Dobojem. Sve to pokazuje da prijetnje koje je svojevremeno Bakir Izetbegović iznosio o zloupotrebama namjenske industrije nisu bile bez osnova - istakao je Galijašević.

Pored oružja, kaže on, treba uzeti u obzir i povratak ljudi sa sirijskog ratišta, zloupotrebe sa migrantima među kojima se vraćaju poraženi teroristi, kao i postojanje snažne vehabijske mreže u BiH, 22 paradžemata, te više od 60 vehabijskih naselja ili dijelova naselja.

- Sada vidimo da pronalazak oružja nije uopšte bezazlen, da prijetnje koje Izetbegović stalno iznosi nisu bezazlene i da treba strahovati koliko su one dio šire političke strategije pojedinih zapadnih zemalja, prije svega, britanske tajne službe i njihovog djelovanja - upozorava Galijašević.

On je istakao da je dobro što su mediji iz Republike Srpske prvi objavili vijest i detektovali Matuziće, jer je očigledno da je cijela aktivnost skrivana od javnosti.

- Imate privatnu kuću u kojoj je to pronađeno, a niko nije uhapšen. O ovako važnom događaju nema nikakvih saopštenja iz policije, što samo pokazuje u kom pravcu se kreće političko drušvo kojim se upravlja iz vrha SDA, a to je u pravcu sukobljavanja i naoružavanja - konstatovao je Galijašević.

Naglasivši da je prostor oko kuće u kojoj je pronađen arsenal oružja i dalje opasan žutom trakom i izolovan od javnosti, Galijašević dodaje da to ukazuje da istraga o ovom pitanju još nije završena i da postoji mogućnost da tu postoji još naoružanja i opreme, što je potvrdila i Federalna uprava civilne zaštite.

Tokom rušenja privatne kuće u selu Matuzići, pronađeno je šest raketa za raketni bacač RPG7, dva ručna raketna bacača M80 64 milimetra, tri tromblonske mine, dvije ručne bombe, jedna improvizovana mina ratne proizvodnje i 1.350 metaka kalibra 7,62 milimetra, rekao je novinarima šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave Civilne zaštite Sead Vrana.

On tvrdi da su minsko-eksplozivna sredstva pronađena tokom rušenja privatne kuće i da su uništena u petak, 22. juna. Vrana je najavio da će u narednom periodu biti nastavljena pretraga ove lokacije zbog sumnje da ima još naoružanja.

Članak indeksiran 28.06.2018. Zadnji put osvježen 28.06.2018.

Ocijenjeno u analizi