Galijašević: Rusija – moćna sila zbog koje je Amerika nervozna

Izvor/medij: Prijedor24h
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dževad Galijašević ponavlja proruske dezinformacije i stare teorije zavjere

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je Rusija sposobna država i moćna sila, čiji je odgovor u Ukrajini na NATO okruživanje doveo u pitanje cjelokupni višedecenijski posao Sjevernoatlantskog saveza, pa su SAD zato bijesne, nervozne i ogorčene.

Galijašević je istakao da nema sumnje da je Vlada SAD potpuno svjesna vitalnog interesa Rusije da se odbrani od neprijateljski orijentisanog, agresivnog NATO-a, ali da to ne priznaje.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacija to nije ni očekivala.

– Ne postoji strateški niti operativno-taktički dokument ove organizacije, a da u njemu Rusija nije definisana kao vojni i geopolitički neprijatelj. Tog neprijatelja, NATO je vrlo efikasno pritiskao, okruživao i u tako precizno definisanom neprijateljskom dvorištu instalisao svoje efektive i vojne potencijale – ukazao je Galijašević.

Iako je odgovor Rusije stigao u završnici ovog procesa, ukazje Galijašević, ipak je doveo u pitanje cjelokupni višedecenijski posao NATO-a, pa su SAD zbog toga reagovale ogorčeno, bijesno i nervozno, mada odlično znaju šta se to sada dešava u Ukrajini i zašto.

– Ukloniti, već najavljenu NATO prijetnju iz Ukrajine sa svoga praga, počistiti centre za razvoj oružja za masovno uništenje, biohemijske laboratorije pod kontrolom Pentagona i onemogućiti razvoj nuklearnih potencijala, za Rusiju je predstavljalo pitanje opstanka države u njenim granicama i postojećem formatu – rekao je Galijašević za portal “IN4S”.

Svakako, nastavio je on, ciljevi su i zaštititi ugrožene, svakodnevno napadane stanovnike Donjecka i Luganska, kao i stratešku poziciju Krima koje je slobodnom voljom i na referendumu zahtijevalo povratak u okrilje teritorijalnog integriteta Rusije i, na kraju, izvršiti demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Galijašević napominje da se i to dešava u skladu sa planovima i odbrambenom doktrinom Rusije.

On smatra da bi Rusija mogla primijeniti i mjere vlastite zaštite, primjenjujući strategiju zapadnih sila koje u težnji za destabilizacijom jedne države – jednog svijeta, uporno i javno ubacuju moćno, ubojito oružije u ruke nacističkih fanatika i tvrdokornih šovinista.

– Kako bi to izgledalo kada bi Rusija odlučila da javno ubrza iranski nuklearni program ili da pomogne Brazilu, Venecueli i Kubi da to ostvare i budu zaštićeni? Kako bi izgledao svijet kada bi Rusija naoružala Egipat i Siriju hipersoničnim oružijem? Ili kada bi takve moćne oružane sisteme koji su neprevaziđeni u svijetu, dostavila svojim partnerima i prijateljima na Balkanu… – upitao je Galijašević.

Da li bi to, pita se on, otrijeznilo Njemačku koja svoje oružije liferuje prema ruskim granicama i interesima, kada bi se suočila sa prijetnjama iz komšiluka?

– Rusija nije skup beduina i arapske sirotinje ili talibana koji trpe decenijama američke bombe i njihovu vojnu silu. Amerikanci dođu, unište, razore, nekada ostanu dvadeset i više godina, pa se vrate svojoj kući da razmisle i odluče ko će biti sljedeća meta njihove razbojničke politike. A, Arapi i talibani nastave svoj život iz početka – istakao je Galijašević.

Rusija, međutim, dodao je on, nije takva slaba država – već je sposobna i štiteći sebe, postupiti baš kao Amerikanci, Britanci, Nijemci i Francuzi, pa i donijeti moćno oružje u njihovo, zapadno, do danas mirno dvorište.

 

– Na Zapadu bi morali osjetiti ponekad ozbiljnu zebnju pred mogućnošću da neka moćna sila odluči da se ponaša onako kako se oni prema drugima decenijama ponašaju – smatra Galijašević.

Članak indeksiran 11. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me