Raskrinkavanje.ba

Argumenti → „Glas naroda“: Vašington za kampanju Trivićeve izdvijio 10 miliona dolara

17.09.2022
Tekst članka

Administracija Džozefa Bajdena izdvojila je 19,5 miliona KM za kampanju Jelene Trivić protiv Milorada Dodika, saznaje „Glas naroda“ iz pouzdanih izvora.

– Ovaj iznos je tačno 10 miliona dolara koje su vojnim avionom u četvrtak, 4. avgusta, prenesene do aerodroma Sarajevo, gdje je taj novac, prema tvrdnjama našeg izvora, preuzeo njen brat, Igor Tešić koji joj je šef štaba i vodi njenu kampanju – navodi portal „Banjaluka 24“ pozivajući se na „Glas naroda“.

Prema istom izvoru, „iznos je odobren dokumentom Stejt departmenta od 11. jula ove godine, a za operacionalizaciju ove akcije zadužena je Nina Jaković koja vodi Bord za upravljanje dezinformacijama američke vlade, a ranije je upravljala Fondom demokratske pomoći Ukrajini“.

U tekstu se navodi da je dogovor postignut na sastanku Gabrijela Eskobara i Metjua Palmera sa Jelenom Trivić i Mladenom Ivanićem.

– U dokumentu o samoj namjeni stoji da će „kampanja biti bazirana na ranijim odlukama o tome da protivnike SAD treba okarakterisati kao korumpirane i kriminalizovati ih“. Dio novca treba uložiti u kampanju za promovisanje izmjene izbornih pravila, a dio u „terenski rad kandidatkinje Trivić i njenih saradnika“ – ističe se u tekstu.

– Poznato je da je na sastanku državnog sekretara SAD Entonija Blinkena sa šefovima agencija Amerike, a koji je održan u septembru 2021. godine, promovisan koncept prema kojem će se prema svima u svijetu za koje SAD procijene da su smetnja njihovim namjerama pokretati kampanje kojima će oni biti okarakterisani kao korumpirani. Zapisnik sa ovog sastanka dostupan je na sajtu Stejt departmenta. Jeleni Trivić je naglašeno da u svakom svom nastupu temu korupcije mora navoditi kao primarnu – naglašava se u tekstu.

Prema istom izvoru, jasno je da iza svega stoji ideja koja želi da do 30. godišnjice Dejtonskog sporazuma, a to je do kraja predsjedničkog mandata Jelene Trivić, BiH mora biti postavljena prema željama SAD i njihovih saradnika Bošnjaka, a to znači nestanak Republike Srpske.

– SAD su procijenile da im je glavna smetnja na tom putu Milorad Dodik i da su izbori prilika da se na vlast dovedu podobne političke snage – prenosi „Banjaluka 24“.

Članak indeksiran 19.09.2022. Zadnji put osvježen 19.09.2022.

Ocijenjeno u analizi