GLAVNI AMERIČKI EPIDEMIOLOG SVE VREME OBMANJIVAO JAVNOST: Fauči lagao za MASKE?

Izvor/medij: Glas Javnosti
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Fauci nije “obmanjivao javnost” o efikasnosti maski

Da li je glavni američki epidemiolog dr Entoni Fauči godinu i više dana obmanjivao američku javnost? Epidemiolog i profesor na Univerzitetu Stanford rekao je u petak da je kredibilitet dr. Entonija Faučija "u potpunosti pukao" nakon što su otkrića iz njegovih mejlova pokazala preokret na temu nošenja maski kako bi se sprečio koronu.

-Mislim da je svuda propagirao maske, rekao je Džaj Batačarija, profesor medicine sa Stanforda, za Ingraham Engl. „Postoje e-adrese koje možete pronaći u riznici e-adresa koje su objavljene tamo gde je priznao da je virus aerosolizovan - pa maske od tkanine koje ljudi preporučuju, nisu naročito efikasne protiv aerosolizovanih virusa".

-Zaista ne razumem njegov stav i njegov odgovor apsolutno nije imao smisla, rekao je on.

Mnoštvo Faučijevih mejlova objavljeno je ove nedelje putem zahteva po Zakonu o slobodi informacija, koji uključuju februarski mejl u kojoj je savetovao nekoga da ne nosi masku na aerodromu.

-Maske su zaista za zaražene ljude kako bi ih sprečile da šire zarazu na ljude koji nisu zaraženi, umesto da zaštite nezaražene ljude od zaraze. Tipična maska koju kupujete u apoteci zapravo nije efikasna u sprečavanju virusa, koji je dovoljno mali da prođe kroz materijal , rekao je u jednom od mejlova koje je dobio Bazfid Njuz.

-Međutim, to bi moglo doneti blagu korist u sprečavanju grubih kapljica ako vas neko kašlje ili kihne. Ne preporučujem vam da nosite masku, posebno jer idete na lokaciju sa malim rizikom.

Fauči i drugi stručnjaci su kasnije preokrenuli svoje stavove, a maske su postale uobičajene u većem delu Amerike tokom 2020. i do 2021. Fauči se branio, rekavši da se njegov stav promenio kako se nauka menjala.

 (Glas javnosti)

Članak indeksiran 11. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me