Raskrinkavanje.ba

Cazin net → Hrvatski ambasador Ivan Del Vechio u posjeti Cazinu

12.09.2018
Tekst članka

Gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, i ambasador Republike Hrvatske u našoj zemlji, Ivan Del Vechio, razgovarali su o migrantskoj krizi, izbornoj kampanji i ekonomskoj saradnji između ovog kraja i susjedne nam države.

 

- „Migrantska kriza je pitanje kojem smo posvetili dosta pažnje jer je to problem s kojim se trenutno suočava Unsko-sanski kanton. I danas smo nastavili naše ranije razgovore o ekonomskoj saradnji s tim da je danas bilo i nekih novih ideja koje su pristigle u međuvremenu. S obzirom da je privredni razvoj u našem fokusu, smatram da postoji ogroman potencijal u ovoj saradnji i da će nam ambasador Del Vechio ostvariti tu komunikaciju s hrvatskim privrednim komorama, preduzećima i potencijalnim investitorima jer naše područje gravitira uz granicu s EU i mogućnosti su zaista velike. Svakako smo imali prostora razgovarati i o svim aspektima migrantske krize, o prekograničnoj saradnji i putu naše zemlje ka evropskim integracijama na kojem je lobiranje Hrvatske od velikog značaja“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Po riječima ambasadora Del Vechia, kada je u pitanju migrantska kriza, potrebno je sagledati sve aspekte ovog problema. Od humanitarnog stanja i broja migranata do sigurnosne situacije.

- „Druga vrlo važna tema je privredna saradnja. Već ranije smo o tome razgovarali i to su potpuno precizne tačke te saradnje s kojima se iz određenih okolnosti nisam stigao ranije pozabaviti, ali vam mogu kazati da sam dobio signal od Hrvatske vlade da se po pitanju ekonomske saradnje trebamo više angažirati kada je u pitanju cijeli Unsko-sanski kanton. Tu je i industrijska zona, lokalni putevi u graničnom pojasu, granični prijelazi, turizam, to je čitav niz pitanja na kojima možemo bolje sarađivati u interesu i jedne i druge zemlje i to je činjenica“, rekao je ambasador Del Vechio.

Članak indeksiran 26.09.2018. Zadnji put osvježen 26.09.2018.

Ocijenjeno u analizi