Raskrinkavanje.ba

Informer → I SARAJEVO SPREMA CRNU LISTU SRBA?! Mektić potvrdio da postoji registar nepoželjnih, NA NJEMU JE 2.000 LJUDI!

09.11.2018
Tekst članka

I SARAJEVO SPREMA CRNU LISTU SRBA?! Mektić potvrdio da postoji registar nepoželjnih, NA NJEMU JE 2.000 LJUDI!

 

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić pravi spisak nepoželjnih. Persone non grata - Aleksandar Vulin, Vojislav Šešelj, Milomir Marić...

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić priprema zvaničnu listu nepoželjnih osoba iz Srbije kojima će biti zabranjen ulaz u BiH - saznaju Novosti. Prema tim informacijama na spisku bi mogli da se nađu poslovni ljudi, istoričari, književnici, novinari, ali i političari.

Naš izvor navodi da će se na Mektićevoj listi, između ostalih, naći i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, glavni urednik televizije "Hepi" Milomir Marić, predsednik pokreta "Zavetnici" Stefan Stamenkovski...

Mektićev mandat na mestu ministra je na izmaku, pa on sada nastoji da što pre formalizuje ovaj spisak kako bi dokument stupio na snagu pre formiranja novog Saveta ministara BiH. Nedavno, on je sastavio i listu nepoželjnih građana Ruske Federacije na kojoj su se našli čuveni pisac Zahar Prilepin i osnivač moto-kluba "Noćni vukovi" Aleksandar Zaldostanov. Ruski ambasador u Sarajevu Aleksandar Ivancov tada je tražio od Mektića spisak svih ruskih građana kojima je zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu, ali mu ministar nikada nije dostavio listu, niti dao objašnjenje.

KUSTURICA: FILM MI JE SPASIO GLAVU! Zapalili su mi kuću, srušili je, oteli mi sve što sam imao, BIO SAM KRIV ŠTO SAM TO ŠTO JESAM!

Incident sa Prilepinom izazvao je burne reakcije u Republici Srpskoj, kao i u čitavom regionu. Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tada je kazao da je to vređanje Rusije i najveća sramota srpskih predstavnika na nivou BiH.

Mektić je tada potvrdio da postoji registar osoba koje su proterane ili im je, na određeni period, zabranjen ulazak u BiH i da je u njemu oko 2.000 ljudi. On je, međutim, odbio da to nazove "crnom listom" jer "BiH nije SAD da pravi crne liste". Takođe, tvrdio je da on ne utiče na to ko će se naći u registru, već da to rade pripadnici OBA.

Mektić, za koga se spekuliše da je blizak sa predstavnicima američke administracije u ambasadi SAD u Sarajevu, ranije je dovođen u vezu sa aferom prisluškivanja predsednika RS Milorada Dodika, a preko veza sa njim, i srpskog šefa države Aleksandra Vučića. Navodno, Mektićevi saradnici su sa pripadnicima obaveštajne agencije BiH koordinirali prisluškivanje Dodikovih razgovora kako bi prikupili evenutalno kompromitujuće materijale o lideru RS uoči nedavno održanih izbora. U priču oko prisluškivanja bili su umešani i britanski obaveštajci koji su pružali logističku podršku bosanskohercegovačkoj tajnoj službi.

CRNOGORSKI PREMIJER MARKOVIĆ JAVNO ZAPRETIO: Patrijarh Irinej biće na "crnoj listi" AKO NAM SE NE IZVINI!

Dokaze o prisluškivanju vrha RS, prema svedočenju Milorada Dodika, predsednik Srbije Vučić predočio je srpskom članu predsedništva Mladenu Ivaniću. Vučić je Ivaniću tada preneo da "to rade njegovi ljudi u Sarajevu".

Žestok sukob sa predstavnicima vlasti i institucija RS obeležio je čitav Mektićev mandat, a između ostalog, on je optuživao vrh MUP Republike Srpske da kontroliše trgovinu drogom u tom entitetu. Sukobljavao se i sa predstavnicima Srbije koju je optužio da je kriva za veliki broj migranata koji ulaze u BiH, zato što je ukinula vizni režim građanima Irana.

Članak indeksiran 12.11.2018. Zadnji put osvježen 12.11.2018.

Ocijenjeno u analizi