Incident na liniji razgraničenja u Ukrajini, poginula dva Grka

Izvor/medij: N1
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Grci ubijeni u Ukrajini nisu bili vojnici

-

Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su dva njihova državljanina poginula, a još dva teško povrijeđena u incidentu sa ukrajinskim vojnicima u blizini linije razgraničenja sa proruskim snagama.

Ministarstvo navodi da su tri ukrajinska vojnika odgovorna za smrt i povrede četvorice Grka u selu Hranitneu blizu linije razgraničenja, prenio je Reuters.

Također se navodi da je incident izbio nakon što su se grčki i ukrajinski vojnici posvađali iz “beznačajnog razloga”. U saopštenju nije navedeno šta su Grci radili u toj oblasti, ali je zvaničnik grčkog ministarstva rekao da incident nema nikakve veze sa trenutnim sukobom u regionu.

Ukrajinske vlasti nisu odgovorile na Reutersov zahtjev za komentar.

Duma: Poslanici traže priznavanje dva otcjepljena regiona Ukrajine

Ruska Duma trebalo bi kasnije danas da raspravlja o prijedlogu poslanika vladajuće partije Jedinstvena Rusija o priznavanju nezavisnosti otcjepljenim regionima na istoku Ukrajine.

Poslanici su, naime, kako se navodi u bazi podataka donjeg doma ruskog parlamenta, pripremili nacrt rezolucije kojim o toj temi traže mišljenje ministarstva spoljnih poslova.

Konačna rezolucija bi poslije usvajanja u parlamentu bila poslata predsjedniku Vladimiru Putinu, prenosi Reuters.

Članak indeksiran 24. 02. 2022 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me