INCIDENTI SA MIGRANTIMA MOGU DA SE PRELIJU VAN KAMPOVA

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: RTRS i portal Antimigrant ponovo migrante proglašavaju teroristima

Profesor bezbjednosti Predrag Ćeranić ocijenio je, poslije sukoba migranata sa policijom u Blažuju kod Sarajeva, da nije nemoguće da se takvi incidenti preliju i van migrantskih kampova i dovedu do mnogo ozbiljnijih problema.

Profesor bezbjednosti Predrag Ćeranić ocijenio je, poslije sukoba migranata sa policijom u Blažuju kod Sarajeva, da nije nemoguće da se takvi incidenti preliju i van migrantskih kampova i dovedu do mnogo ozbiljnijih problema.

 

"Incidenti će biti sve teži i češći ako se nešto ne preduzme. Posebno je opasno to što među migrantima ima i onih koji su stigli sa sirijskog ratišta što lako može da dovede do prelivanja sukoba van migrantskih kampova", rekao je Ćeranić.

On je naveo da migrantska kriza predstavlja sve veću bezbjednosnu prijetnju po BiH, te napomenuo da je u kampu u Bražuju oko 3.000 ljudi različitih struktura, vjerskih ubjeđenja, kultura, što daje pogodno tle za njihove međusobne obračune.

"Sad vidimo da su spremni i da uđu u obračun sa policijom", dodao je Ćeranić za Sputnjik.

On je podsjetio da je do incidenta u kampu u Blažuju došlo zbog sukoba između šiita i sunita, pa je intervenisala i policija, ali su se onda migranti udružili i zajedno napali policiju.

"Sve ovo je pokazatelj da se migrantska kriza mora što prije rješavati na svim nivoima, od kantonalnog do Savjeta ministra, a ne da se odgovornost prebacuje sa jednog na drugi organ", istakao je Ćeranić.

Ćeranić je naglasio da među migrantima ima veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta, iz Avganistana, ali i pripadnika "Islamske države" i ko zna kako mogu da odreaguju.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica naveo je da je ovo samo još jedan pokazatelj koliko je ogroman broj migranata na jednom mjestu, u jednom migrantskom centru, problematičan sa aspekta kontrolisanja ove situacije i održavanja sigurnosti.

On je u pisanoj izjavi za "Sputnjik" istakao da je samo pravovremenom i efikasnom akcijom policije MUP-a Kantona Sarajevo spriječeno nastupanje težih posljedica do kojih je vrlo lako moglo da dođe.

Dva policajca MUP-a Kantona Sarajevo povrijeđena su prilikom intervencije na suzbijanju nereda u migrantskom kampu u Blažuju. U ovom sukobu su migranti prevrnuli i oštetili više policijski automobila.

 

 

Članak indeksiran 12. 02. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me