Raskrinkavanje.ba

Hrvatsko nebo → INDEPENDENT: ORUŽJE “BRATSTVA” IZ NOVOG TRAVNIKA ZAVRŠILO U RUKAMA ISIL-A?

21.07.2018
Tekst članka

Oružje proizvedeno u bosanskoj tvornici BNT&TMiH, koje je prodano Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama džihadista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, piše britanski Independent.

Novinar Independenta Robert Fisk piše da je u podrumu bombardiranog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Halepu prošle godine pronašao oružane listove iz tvornice minobacača u BiH s potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u tvornici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića, prenosi RTRS.

Dokumenti su stigli s pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u siječnju 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku, koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

– To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm, to je NATO standard – rekao je Krnjić.

Ifet Krnjić 

On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju.

– To je bio dio isporuke od 500 minobacača. Sjećam se dobro saudijske isporuke. Saudijci su došli u našu tvornicu u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine – rekao je Krnjić.

On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim certifikatima krajnjeg korisnika koje je njegova tvornica dobila od svih kupaca, navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga naruče.

Dokumenta iz tvornice u Novom Travniku pronađena u skrovištu u Siriji

– Kad su Saudijci došli u našu tvornicu u inspekciju početkom 2016. godine, bio je i saudijski ministar i službenici koji su došli u inspekciju oružja prije nego što su ga dobili. Sva proizvodnja poslije rata u BiH je pod kontrolom Amerikanaca i NATO-a, koji stalno dolaze ovdje, i oni znaju kuda iz tvornice odlazi svaki komad našeg oružja – rekao je Krnjić.

Isporuka 500 minobacača je velika, navodi Independent, dodajući da većina europskih vojski nema toliko u svojim skladištima, kao i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama Assadovih neprijatelja – islamista Nusra fronta/Al Kaide na sjeveru Sirije u roku od šest mjeseci od otpremanja iz tvornice Novom Travniku.

Sirijsko veleposlanstvo u Londonu odgovorila je za Independent da Saudijska Arabija ne daje “praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji (uključujući grupe Nusra ili ID) u Siriji ili nekoj drugoj zemlji”.

Veleposlanstvo navode Independenta opisuje kao “nejasne i neosnovane” i dodaje da je Saudijska Arabija “vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rješenju sukoba u Siriji, dok u isto vrijeme surađuje sa susjedima i saveznicima u borbi protiv porasta snaga ekstremizma”.

Fisk piše da je po ulasku u Halep pronašao brojne dokumenate, među kojima su uputstva na engleskom jeziku za korištenje mitraljeza i minobacača.

Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije, Bugarske, ali i prazne kutije proturaketnog naoružanja američkog proizvođača

Fisk piše da je uputstvo za upotrebu oružja koje je pronašao u Halepu, među kojima i za mitraljez Kojot MO2 na 20 stranica kragujevačke tvornice Zastava oružje, pokazao generalnom direktoru Milojku Brzakoviću.

On je potvrdio da je dokument izdala ta tvornica i da su među kupcima bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

– Ne postoji nijedna jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od Zastave u posljednjih 15 godina – rekao je Brzaković.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Mišo/Hrvatsko nebo

Članak indeksiran 30.07.2018. Zadnji put osvježen 30.07.2018.

Ocijenjeno u analizi