Raskrinkavanje.ba

Kurir → INDEPENDENT: Oružje iz Federacije BiH završilo kod terorista Islamske države i Al Kaide!

20.07.2018
Tekst članka

LONDON - Oružje proizvedeno u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku, Federacija BiH, koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama terorista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, piše britanski Independent.

Reč je, kako se navodi, o 500 minobacača iz ove fabrike.

View image on Twitter

View image on Twitter

The Independent@Independent

'A Bosnian signs off weapons he says are going to Saudi Arabia - but how did his signature turn up in Aleppo?' https://www.independent.co.uk/voices/syria-war-bosnia-saudi-arabia-aleppo-weapons-arms-deals-a8451841.html?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1532035559 …

12:30 AM - Jul 20, 2018

Twitter Ads info and privacy

Novinar Independenta Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u Bosni - sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića.

 

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

 

PROBAJ NOVU DRUŠTVENU MREŽU! POŠALJI PRIČU NOVINARIMA KURIRA, KOMENTARIŠI BEZ CENZURE! KLIKNI NA LINK I PRIDRUŽI SE!

"To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm - to je NATO standard", rekao je Krnjić. On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

"To je bio deo isporuke 500 minobacača. Sećam se dobro saudijske isporuke. Oni (Saudijci) došli su u našu fabriku u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine", rekao je Krnjić. On insistira na tome da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim sertifikatima krajnjeg korisnika koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga poruče.

 

"Kad su Saudijci došli u našu fabriku u inspekciju početkom 2016, bio je i saudijski ministar i zvaničnici koji su došli u inspekciju oružja pre nego što su ga dobili. Sva naša proizvodnja posle rata (u Bosni) je pod kontrolom Amerikanaca i NATO koji stalno dolaze ovde ... i oni znaju kuda iz fabrike odlazi svaki komad našeg oružja", rekao je Krnjić.

FOTO: PROFIMEDIA

Isporuka od 500 minobacača je velika, navodi Independent dodajući da većina evropskih vojski nema toliko u svojim skladištima kao i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama neprijatelja sirijskog predsednika Bašara al Asada - islamista Nusra Fronta/Al Kaide na severu Sirije u roku od šest meseci od otpremanja iz fabrike u Bosni.

 

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za Independent da Saudijska Arabija ne daje "praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji (uključujući grupe Nusra ili Islamska država) u Siriji ili nekoj drugoj zemlji". Ambasada takođe navode Independenta opisuje kao "nejasne i neosnovane" i dodaje da je Saudijska Arabija "vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rešenju sukoba u Siriji, dok u isto vreme sarađuje sa susedima i saveznicima u borbi protiv porasta snage ekstremizma".

Fisk piše da je po ulasku u Alep pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputrstva na engleskom jeziku za korišćenje mitraljeza i minobacaca. Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije, Bugarske, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proizvođača "Hadžis Erkraft Kompani". 

 

SRBIJA LEGALNO PRODAVALA

 

Fisk piše da je uputstvo za upotrebu oružja koje je pronašao u Alepu - među kojima i za mitraljez Kojot MO2 na 20 stranca kragujevačke fabrike "Zastava oružje" pokazao generalnom direktoru Milojku Brzakoviću. On je potvrdio da je dokumenta izdala ta fabrika i da su među kupcima bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

"Ne postoji nijedna jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od Zastave u poslednjih 15 godina", rekao je Brzaković.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Članak indeksiran 30.07.2018. Zadnji put osvježen 30.07.2018.

Ocijenjeno u analizi