ISTORIČAR UZBUNIO EVROPU: Nemačka po nalogu ruskih specijalnih službi, ucenjuje Poljsku i obmanjuje Ukrajinu

Izvor/medij: Webtribune
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Olaf Scholz nije prijetio revizijom njemačko-poljske granice

Nemačka je „po nalogu ruskih specijalnih službi“ počela da ucenjuje Poljsku i obmanjuje Ukrajinu. Ovo je u intervjuu poljskom izdanju „wPolityce“ izjavio istoričar Bogdan Musial.

Prema rečima istoričara, Nemačka nije spremna da podrži zapadnu tačku gledišta o ukrajinskoj krizi. Nemačke vlasti su redovno odlagale isporuku naoružanja Oružanim snagama Ukrajine.

 

Na primer, kancelar Olaf Šolc je odbio da preda tenkove „Leppard 2“. Istovremeno je rekao da je nemačko oružje „važno“ u istočnoj Ukrajini. On je napomenuo da je Ukrajina dobila nemačke samohodne topove „Gepard“ i „Panzerhaubitze 2000“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Šolc namerno laže o obećanju naoružanja, i laže o vrednosti ovih navodnih zaliha. Nemačka je isporučila 10 komada „Panzerhaubitze 2000“, a linija fronta je 1,3 hiljade kilometara. Izračunajte koliko je haubica potrebno za takav front“, rekao je profesor.

On je takođe podsetio da je Poljska u Ukrajinu poslala samohodne artiljerijske jedinice „Krab“. Istovremeno, zemlja, u poređenju sa Nemačkom, ima mnogo manje finansijskih i tehničkih mogućnosti za podršku Oružanim snagama Ukrajine. Čini se da Berlin namerno čini sve da pruži minimalnu pomoć Kijevu. Prema istoričaru, razlog za to mogu biti ruske specijalne službe.

 

„Ne vidim drugo objašnjenje osim prodora službi Kremlja u partiju SDP, a samim tim i u nemačku vladu. Nemačka vlada ne može zvanično da se ponaša kao Orban (premijer Mađarske) i da uopšte ne isporučuje oružje Ukrajini. Drugačija je situacija, oni to ne mogu sebi da priušte, alii čine sve da odlože isporuke“, kaže istoričar.

Musial je takođe siguran, da je Berlin po nalogu Moskve, odlučio da uceni Varšavu. Poljska je nedavno od Nemačke zahtevala 1,3 biliona dolara reparacije, za štetu pretrpljenu tokom Drugog svetskog rata. Nemačke vlasti su to odbile, a nedavno je Olaf Šolc zapretio Poljskoj revizijom granica između dve zemlje.

„Ovo je jasan nagoveštaj i prikrivena ucena- ako zahtevate reparacije, mi ćemo početi da revidiramo granice. Olaf Šolc nije to rekao spontano. Takvi govori se pišu svesno, razvijaju i o njima se raspravlja. Pokretanje pitanja granice je politička ucena koja pokazuje pravo lice SDP. Mislim da je SDP veoma anti-poljska i pro-putinova stranka“, rekao je profesor.

Webtribune.rs

Članak indeksiran 30. 09. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me