Raskrinkavanje.ba

072 Info → Istraživanje kuće "Gallup": Korupcija prikovala BiH za dno!

23.03.2018
Tekst članka

Novo istraživanje svjetski poznate istraživačke kuće “Gallup” pokazalo je da je Bosna i Hercegovina najkorumpiranija država u svijetu. Ovakav, šokantan zaključak istraživači “Gallupa” izveli su na osnovu istraživanja javnog mnijenja, koje je provedeno u većini država svijeta.

Znak za uzbunu  

Na reprezentativnom uzorku u svakoj državi građanima su postavljali isto pitanje koje se ticalo prisustva korupcije u njihovim državama. U slučaju BiH, čak 94,6 posto svih ispitanih odgovorilo je da je korupcija široko rasprostranjena i da utječe na sve sfere života. Ovakav postotak potvrdnih odgovora ujedno je i najveći u svijetu.

Isti ovakav rezultat zabilježen je i u Moldaviji, a uzimajući u obzir države u Evropi, može se zaključiti da je problem korupcije u 2017. postao gori nego godinu ranije. Također, u top 20 najkorumpiranijih država u svijetu nalaze se i neke članice Evropske unije, kao što su Bugarska, Rumunija i Mađarska.

 

Denis Hadžović, analitičar u oblasti sigurnosti, kazao je za “Avaz” da je ovakav postotak potvrdnih odgovora definitivno znak za uzbunu.

Hadžović: Jasno je odakle dolazi korupcija

Hadžović: Jasno je odakle dolazi korupcija

- Veoma je zabrinjavajući ovaj podatak i ubjedljivo je najgori izvještaj od svih urađenih u posljednjih nekoliko godina. Ukazuje na to da se stanje pogoršava. Posebno je zabrinjavajuće da se korupcija veže za organizirani kriminal, koji itekako predstavlja prijetnju za društvo i ekonomiju. S obzirom na to da politika, odnosno da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju budžetskim novcem, onda je jasno i odakle dolazi korupcija – pojasnio je Hadžović.

Dodao je da korupcije nema bez organiziranog kriminala tako da je ovo više nego zabrinjavajući podatak.

Postalo normalno   

Sociolog Esad Lukač istaknuo je za naš list da je činjenica da je naše društvo na svim nivoima korumpirano.

Lukač: Ovdje vlada neka poluanarhija

Lukač: Ovdje vlada neka poluanarhija

- Treba se baviti uzrokom ove pojave, a ne samo posljedicama. Uzrok je mnogo širi u slučaju BiH, to je promjena društvenog sistema. Prelazak iz jednog u drugi sistem zahtijeva edukaciju stanovništva. Kao drugo, ovdje vlada neka poluanarhija, gdje je ljudima prepušteno da se snađu i u svim tim mutnim vodama se snađu upravo oni koji su skloni korupciji – pojasnio je Lukač.

Dodao je da je najgore što je korupcija u ovoj državi ušla u domenu normalnog i prihvatljivog ponašanja. 

Nismo bili spremni na demokratiju 

- Ono što mi danas nazivamo demokratijom, strano je našim ljudima. Jer, svaka demokratija traži odgovornost i to je osnova funkcioniranja sistema. Kod nas su osnova pravnog sistema ljudi koji su skloni korupciji i to je značajan problem. Mi nismo bili spremni i educirani za ovakav način života – smatra Lukač.

Avaz

Članak indeksiran 27.03.2018. Zadnji put osvježen 27.03.2018.

Ocijenjeno u analizi