Istraživanje / Nije teorija zavjere: Naši mobiteli zaista snimaju sve što radimo

Izvor/medij: Euskola
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Pogrešno tumačenje istraživanja: Vaš mobitel ne “prati” sve što radite

Ako ste ikada pomislili ili vam se učinilo da vaš mobitel “prati” sve što radite, novo istraživanje sugerira da ipak niste paranoični, već da je to doista tako…

Naučnici sa bostonskog Northwestern univerziteta proveli su godinu dana istraživajući da li aplikacije na “pametnim telefonima” u tajnosti snimaju naše privatne razgovore i šalju lične podatke oglašivačima.

 

Ispostavilo se – kako se čini na prvu – da to nije istina, ali su zato otkrili da mobiteli na drugi način registruju sve što radimo/klikćemo na njima.

 

Kako je telefonima korištenim u studiji upravljao automatizirani sistem - a ne ljudi - istraživači su priznali kako ne mogu sa sigurnošću reći da nas telefoni ne "slušaju". Ovo je zbog toga što aplikacije nije pokretao ljudski glas, već sistem, a moguće je, naveli su, da nisu uočili audio fajlove - ukoliko je aplikacija skrila te fajlove prije slanja.

Naime, aplikacije na smartphoneima snimaju video snimke naših ekrana i prave screenshotove naših aktivnosti i te fajlove šalju “trećoj strani”. Snimaju se čak i lični podaci.

Bostonski istraživači testirali su 17.260 popularnih Android aplikacija – od toga, osam hiljada aplikacija šalje informacije direktno Facebooku. Više od polovine tih aplikacija ima dozvolu da koristi kameru i mikrofon na mobitelu, što znači da te opcije mogu aktivirati kadgod je potrebno.

Naučnici su koristili automatizirani sistem da prate aplikacije, tražeći fajlove koje su aplikacije slale “trećoj strani”. Tražeći audio fajlove, slučajno su pronašli snimke i screenshotove koji se šalju.

Kada su na jednom telefonu uključili GoPuff aplikaciju (dostava hrane), otkrilo se da se lični podaci šalju domeni koja je povezana sa analitičkom kompanijom Appsee, iz koje se ne stide priznati da snimaju korisničke aktivnosti. Kada su istraživači kontaktirali GoPuff, kompanija je tek tada javno upozorila korisnike da njihove podatke može preuzeti Appsee. Potom su okončali saradnju s njima.

Iz Appseeja su kratko kazali da krivicu treba da snosi GoPuff, da je ta aplikacija zloupotrijebila tehnologiju. Potom su izjavili kako su sve prikupljene informacije izbrisali.

Istraživači iz Bostona cijelo će istraživanje predstaviti sljedećeg mjeseca u Barceloni, na konferenciji o privatnosti.

radiosarajevo.ba

Članak indeksiran 23. 07. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me