Raskrinkavanje.ba

CIK → Izetbegović: Ovako će biti novo ime Republike Srpske!

27.01.2019
Tekst članka

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da će zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje imena Republike Srpske vjerovatno podnijeti bošnjački predstavnici u Narodnoj skupštini Srpske u roku od pola godine.

– Daćemo izvjestan rok, daćemo šansu da se poprave odnosi prema BiH, njenom Ustavu, integritetu, prema Zakonu o odbrani BiH, prema strategijama koje smo usvojili, prema povratnicima u RS. Tempiraćemo to u sljedećih pola godine. Ako se oni promijene, i mi ćemo se promijeniti – rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On tvrdi da SDA ne zahtijeva ukidanje naziva Srpska “jer je u ovoj zemlji sve i srpsko, ali nije ekskluzivno srpsko, jer pripada i ostalima”.

– Cilj je da se to potcrta. Mi ćemo tražiti da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati. Ne samo u naziv, u sve što čini taj entitet. Zašto ova inicijativa? Zato što je nedvosmisleno da su Bošnjaci i Hrvati građani 4. i 5. reda u RS. Nad njima se vlada u RS, nemaju u institucijama ono što im pripada po zakonu. Njihove predstavnike doziraju, određuju i imenuju srpski predstavnici. Povratnici se nazivaju okupatorima Drine, vjerski službenici navodno arlauču sa džamija, RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu. Za to služi i naziv RS. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom jeziku ne znači ništa Republika Srpska – poručio je Izetbegović.

Govoreći o momentu podnošenja inicijative, Izetbegović je rekao da se u ovom trenutku intenzivno povezuju Srpska i Kosovo u kontekstu rješavanja statusa Republike Srpske.
– Napada se na simbole BiH, to što radi Dodik je kao da ne želi da imenujemo mandatara za Savjet ministara, kao da želi permanentnu temperaturu i krizu u BiH. To ime RS služi tome svemu. Ne mogu se tako ponašati. Zasad nema pravih rezultata u borbi protiv toga i moramo intenzivirati napore. Padom “aprilskog paketa” probosanske snage su u defanzivi, a Dodik je u ofanzivi, posebno u posljednja tri mjeseca. Dok god ćute snage BiH i bave se sobom, stižu agresivne izjave od srpskih lidera u BiH i Beogradu. Taj se trend neće promijeniti. RS je bazirana na kostima ubijenih, sve je kulminiralo genocidom. Prihvatili smo je jer smo željeli mir, ali nismo da to bude entitet u kome će se nastaviti ponižavanje drugih naroda – rekao je Izetbegović.

Komentarišući oštre reakcije iz Srpske, on je upitao zašto je problem pred Ustavni sudom BiH provjeriti da li je SDA u pravu.

– Možda nismo. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje da će doći do otcjepljenja su antidejtonske aktivnosti i vrijeme je da mi tu stvar počistimo. Da stanemo na loptu i kažemo da li vi stvarno mislite da se možete tako ponašati u BiH, poslije svega što je urađeno prije 26 godina. Ima crvena linija – zaprijetio je lider SDA.

Govoreći o zahtjevu Rusije za sazivanje vanredne sjednice PIK zbog inicijative SDA, Izetbegović je poručio: “Ako je Rusija prijatelj Srba, trebalo bi da pomogne tim ljudima da naprave normalan entitet, da Bošnjaci, Hrvati i svi osjete da je to i njihov entitet. Šta je problem da u naziv RS uđu i drugi, ili da se nađe neutralan naziv koji je svima prihvatljiv”.

Članak indeksiran 29.01.2019. Zadnji put osvježen 29.01.2019.

Ocijenjeno u analizi