Raskrinkavanje.ba

Intermagazin → IZJAVA ŠOLCA ŠOKIRALA EVROPU: Nemačka želi reviziju granica ove evropske države

20.09.2022
Tekst članka

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh zahteva od Nemačke da pojasni reči kancelara Olafa Šolca o mogućnosti revizije granice između dve zemlje.

Nemački kancelar Olaf Šolc je na ceremoniji dodele medijske nagrade M100 u Potsdamu, u prisustvu bivšeg šefa Evropskog saveta i sadašnjeg lidera poljske opozicije Donalda Tuska, jasno stavio do znanja Poljskoj da zahtevanjem reparacije od Nemačke može da se suoči sa zahtevima za reviziju poljsko-nemačke granice.


 

Obraćajući se Tusku, Šolc je istakao da su sporazumi koje su postigli Vili Brant i drugi „od velike važnosti“, ističući da je poljsko-nemačka granica „uspostavljena jednom zauvek“.

– Posle stotina godina naše istorije, ne bih želeo da neki ljudi kopaju po istorijskim knjigama i traže mogućnosti da revidiraju ono što je ustanovljeno – rekao je on.

Soloh je rekao da bi, kako bi se „vratilo poverenje posle ovih reči sa nemačke strane, sa strane samog kancelara treba da uslede reči dubokog objašnjenja“.

Ranije su poljske vlasti saopštile da traže 6,2 biliona zlota (oko 1,3 biliona dolara) od Nemačke na ime reparacije za štetu iz Drugog svetskog rata. Nemačka vlada je više puta izjavljivala da ne namerava da izvrši isplate Poljskoj, jer u Berlinu veruju da su već platili prilično velike reparacije, te da nema razloga da se sumnja u odbijanje Poljske reparacija iz 1953. godine.

Članak indeksiran 30.09.2022. Zadnji put osvježen 30.09.2022.

Ocijenjeno u analizi