Izliječen italijanski nulti pacijent, doktori objasnili kako

Izvor/medij: CDM
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Da li termini "prvi zaraženi" i "nulti pacijent" imaju isto značenje?

Italijanski doktori Frančesko Mojoli i Rafael Brunorade uspjeli da izliječe prvog zaraženog virusom korona.

Muškarac (38) je na odjeljenje intezivne njege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. februara, ali do 9. marta više nije trebalo da ima intubacijsku cijev za disanje i oporavlja se.

“Virus korona može ozbiljno uticati i na najmlađe. Mladi imaju više oružja za borbu protiv virusa: tretman ‘oživljavanja’ koji uključuje šok-terapije koktelima antivirusnih lijekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za liječenje HIV-a, lakše mogu podnijeti oni koji nisu već fizički oslabili”, rekli su ljekari.

“Da bi liječenje bilo uspješno, mora postojati kombinacija tri činioca: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, vještačko hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lijekova i odsutnost naknadnih komplikacija”, objasnili su.

“Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi liječenje je teže ako postoje i komplikacije u liječenju drugih organa poput srca, jetre i bubreg”,  kazali su doktori.

” Kritično ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri nedjelje pa su ljekari uspjeli da shvate tok bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom slijedi duga faza stabilizacije i konačno slijedi poboljšanje. On je sad u jedinici postintenzivne njege u San Mateu i nalazi se u fazi koju ljekari nazivaju “odvikavanjem”, u kojoj se šok terapije postupno obustavljaju. Sam diše i u polusvijesti je”, navode dalje doktori.

“On je postao simbol činjenice da se virus korona može liječiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju”, zaključili su, prenose Večernje novosti.

Članak indeksiran 10. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me