Izliječen “nulti pacijent” u Italiji, doktori otkrili dobitnu formulu?!

Izvor/medij: Svjetlo-dunjaluka
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Da li termini "prvi zaraženi" i "nulti pacijent" imaju isto značenje?

Italijanski doktori uspjeli su da izliječe prvu osobu zaraženu virusom korona u ovoj zemlji. Jedan od njih, Francesco Mojoli je za list Corriere della Sera otkrio kako je to doktorima pošlo za rukom.

 

Muškarac (38) je na odjeljenje intezivne njege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. februara, ali do 9. marta više nije trebalo da ima inkubacijsku cijev za disanje i oporavlja se.

“Virus korona može ozbiljno uticati i na najmlađe. Mladi imaju više oružja za borbu protiv virusa: tretman ‘oživljavanja’ koji uključuje šok-terapije koktelima antivirusnih lijekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za liječenje HIV-a, lakše mogu podnijeti oni koji nisu već fizički oslabili”, rekao je Francesco Mojoli, prenose Večernje novosti.

“Da bi liječenje bilo uspješno, mora postojati kombinacija tri činioca: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, vještačko hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lijekova i odsutnost naknadnih komplikacija”, objasnio je.

“Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi liječenje je teže ako postoje i komplikacije u liječenju drugih organa poput srca, jetre i bubrega”, dodao je Mojoli.

“Kritično, ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri sedmice pa su ljekari uspjeli da shvate tok bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom slijedi duga faza stabilizacije i konačno slijedi poboljšanje. On je sad u jedinici postintenzivne njege u San Mateu i nalazi se u fazi koju ljekari nazivaju ‘odvikavanjem’, u kojoj se šok terapije postupno obustavljaju. Sam diše i u polusvijesti je”, naveo je doktor.

“On je postao simbol činjenice da se korona virus može liječiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju”, zaključili su.

Članak indeksiran 10. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me