Raskrinkavanje.ba

SOTT → Je li se Antifa uvukla u rulju prosvjednika koji su napali zgradu Kapitola?

07.01.2021
Tekst članka

Policija Washington DC-a objavila je kako su četiri osobe umrle tijekom upada Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa. Uhićene su 52 osobe, od kojih 47 zbog kršenja odredbi o policijskom satu. Više od deset policajaca je ozlijeđeno.

Policijski sat uveden je u Washingtonu, aktivirana je nacionalna garda, dok su savezni agenti raspoređeni oko zgrade Kongresa

Prosvjednici su došli na Capitol nakon poziva Donalda Trumpa, a situacija je brzo eskalirala u nasilni prosvjed i zauzimanje zgrade Kongresa.

Zaključan Twitter račun Donalda Trumpa

Trump se prvotno nije oglašavao, da bi kasnije na Twitteru prvo pozvao svoje pristaše da mirno prosvjeduju, a kasnije i da odu kući. Međutim, nastavio je govoriti da su izbori pokradeni te je rekao da su prosvjednici "vrlo posebni". Ukupno tri su Trumpove objave obrisane. U obrisanom videozapisu Trump je pozvao pristaše da odu kući, iako je, kako je kazao, glatko pobijedio na izborima.

"Međutim, ne možemo ići na ruku ovim ljudima. Moramo imati mir. Zato idite kući, volimo vas, vrlo ste posebni", kazao je u video obraćanju.

Navedeni videozapis je uklonio i Facebook.

Trumpov odvjetnik Rudy W. Giuliani je pak prosvjednike nazvao "patriotima".

Potpredsjednik Mike Pence rano je vrlo oštro osudio prosvjednike, a ranije je odbio Trumpov zahtjev da blokira certificiranje rezultate izbora (Pence predsjeda postupkom).

Trump je nakon toga kazao da Pence "nije imao hrabrost" da "zaštiti zemlju i ustav".

"Nasilje i destrukacija na Capitolu moraju prestati i moraju prestati sada", napisao je Pence na Twitteru.

Svi demokratski članovi Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma su pak zatražili od Pencea da pomoću 25. amandmana Ustava opozove predsjednika zbog nesposobnosti za vršenje dužnosti.

Pence je s Pentagonom razgovarao o aktiviranju Nacionalne garde u Washingtonu, na zahtjev gradonačelnice. Trump se, prema medijskim napisima protivi uključivanju nacionalne garde, a naposljetku je mobilizirano preko 1000 nenaoružanih pripadnika Nacionalne garde u DC-u.

Kongres nastavlja potvrdu rezultata izbora - malo je Trumpovih pristaša

Kongres je pak nastavio proces potvrde rezultata izbora nakon što su, u jednom trenutku, prosvjednici zauzeli dvoranu Senata i Zastupničkog doma te su neki zastupnici bili evakuirani.

Zastupnički dom i Kongres trebaju potvrditi rezultate izbora iz svake savezne države. Rezultati iz Pennsylvanije, na koju se predsjednik donald Trump možda i najviše žalio, potvrđeni su u Senatu s 92 glasa za i samo sedam protiv.

Rezultati izbora u Arizoni, što je također osporavao Trumpov tim, glatko su potvrđeni u Senat, a očekuje se i glatka potvrda u Zastupničkom domu.

Čak su i Trumpovi "lojalisti", poput senatorice Georgie Kelly Loeffler, koja je u srijedu izgubila izbore u Georgiji protiv Raphaela Warnocka, promijenili mišljenje.

Loeffler je kazala da je prvotno htjela biti protiv potvrde rezultata, ali zbog nasilja na Capitolu ne može biti protiv certificiranja rezultata.
 

Trumpu sklone senatore koji se protive potvrdi rezultata izbora predvode Josh Hawley iz Missourija i Ted Cruz iz Teksasa.

Po društvenim mrežama širi se fotografija Hawleya kako stisnutom šakom pozdravlja prosvjednike na Capitolu. Ipak, republikanci su redom, pa tako i Hawley i Cruz pozvali su prosvjednike da se povuku iz zgrade Kongresa te da ne budu nasilni.


Komentar: Trumpove pristaše nikada nisu inicirali nasilje na svojim skupovima, unatoč velikom broju. BLM i Antifa bili su ti koji su nemilosrdno uništavali, pljačkali, palili i napadali Trumpove pristaše diljem SAD-a.

Uzimajući u obzir emocije ljudi zbog išćekivanja finala velike borbe da se dokaže izborna prijevara, moguće je da su neki, iz tog masivnog priliva Trumpovih pristaša ispred zgrade Capitola, reagovali nepromišljeno. Ono što izaziva sumnju u cijeli ovaj događaj, predstavljen u medijima, je njegov negativan odražaj na Trumpa - demokrate su odmah tražile njegov opoziv .i izgubio je neke od svojih političkih pristaša. Trumpu sigurno nije odgovarao ovakav razvoj situacije. Ali, kome jeste? Neke informacije koje pristižu samo pojačavaju tu sumnju:

Novinar Paul Sperry twitovao je o bivšem agentu FBI-a na terenu u američkom Kapitolu koji mu je poslao poruku i "potvrdio da se najmanje 1 "pun autobus " nasilnika Antife infiltrirao u mirne Trumpove demonstrante kao dio lažne operacije protivTrumpa."

Razgovarali smo s mladim Trumpovim pristašom koji je danas prisustvovao skupu u Washingtonu. Rekao nam je da skupina "prosvjednika" koji su jurišali na Kapitol držala zajedno i da većinom nisu dio masovne gomile pro-Trumpovih domoljuba. Rekao je da su ga "više puta" pitali je li "Antifa?" jer je nosio svoj MAGA kačket naopako.

Stariji Trumpov pristaša objasnio je kako je mladić koji je nosio zaštitnu opremu za koljena, odjeven u crno, protrčao pored njega i pridružilo se grupi drugih mladića odjevenih u crno kako bi upali na ogradu zgrade Capitola.

Video, koji je neovisni izvjestitelj Elijah Schaffer podijelio na Twitteru, prikazuje točan trenutak kada je ograda zgrade Capitola srušena, dok je policija Capitola pokušavala zadržati položaj. Tip koji vodi skupinu u crnoj majici naopako nosi svoj kačket MAGA, dvoje ostalih koji vode skupinuj kako bi srušili ogradu odjeveni su u crno s crnim pokrivačima za lice, koje obično nosi Antifa.
 

Prosvjednik koji na ovoj fotografiji visi sa zida u prostoriji Senata više sliči na člana Antife nego na Trumpovog pristašu.
 

 

Washington Times izvještava - Trumpove pristaše kažu da su se članovi Antife prerušeni u neke od njih uvukli u prosvjednike koji su u srijedu napali američki Capitol.

Umirovljeni vojni časnik rekao je za The Washington Times da je tvrtka XRVision koristila svoj softver za prepoznavanje lica prosvjednika te je uporedila dva člana Antife iz Philadelphije s dvojicom muškaraca u Senatu.

Izvor je podudaranje fotografija dao The Timesu.
 

Članak indeksiran 19.01.2021. Zadnji put osvježen 19.01.2021.

Ocijenjeno u analizi