Jednomjesečni pritvor za Ahmetovića zbog navođenja djece na prostituciju

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Opreznost je potrebna kada se piše o djeci

Kantonalni sud u Tuzli je odredio jednomjesečni pritovr za Almira Ahmetovića koji je zajedno sa suprugom Šeherzadom osumnjičen da za krivično djelo trgovina ljudima

Kantonalni sud u Tuzli je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona odredio jednomjesečni pritvor za 32-godišnjeg Almira Ahmetovića iz Tuzli zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima. Ahmetović i njegova supruga Šeherzada uhapšeni su u akciji MUP-a TK 12. marta.

Podsjećamo, bračni par je osumnjičen da je više od godinu tjerao na prosjačenje petoro djece i maloljetnike u životnoj dobi od 7 do 16 godina. Almir i Šeherzada se sumnjiče da su u periodu od januara 2017. do marta 2018. godine prisiljavali djecu i maloljetnike na prosjačenje i teške fizičke poslove.

Djeca su živjela s njima u porodičnoj zajednici u izbjegličkom naselju Mihatovići pored Tuzle, a oni su ih, ucjenjujući i prestrašujući, koristili za pribavljanje novčane koristi na način da su ih svakog dana rano ujutro tjerali da prose na području Tuzle, Sarajeva, Gradačca, Orašja i Brčkog, a potom od njih uzimali isprošeni novac u iznosu od 20 do 150 KM dnevno po jednom djetetu.

- Osumnjičeni su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske prilike, vanjsku temperaturu i godišnje doba ih prevozili automobilom na lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Orašju, Brčkom i Sarajevu. Tu su ih stalno nadzirali, tjerali da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati, prijetili im da će ih tuči ili ih je Almir i tukao ukoliko ne donesu dovoljan dnevni iznos novca, zabranjivali im da troše novac na hranu i za svoje potrebe, te su djeca nerijetko na niskim temperaturama na udaljenim lokacijama spavala na otvorenom ili su se pješice morali vraćati da bi im predali novac. Također, djecu su tjerali da rade teške fizičke poslove, skupljaju stvari po smetljištima i kontejnerima, te je Almir jednog od maloljetnika prisiljavao da krade, saopštio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

MIREN ALJIĆ

Članak indeksiran 16. 03. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me