Raskrinkavanje.ba

Srpska info → KAKO DA IZBJEGNETE KORONA VIRUS Ovo su savjeti italijanskog ljekara

11.03.2020
Tekst članka

Kineska vlada pozvala je italijanskog ljekara koji je radio u bolnici u Šenženu u Kini da se pridruži studijskoj grupi koja proučava virus pneumonije Vuhan – korona virus. On je napisao zanimljiv članak koji trenutno kruži društvenim mrežama, u kojem je savjetovao ljude šta da rade da bi izbjegli koronavirus koji se iz Kine proširio svuda u svijetu.

Kineska vlada pozvala je italijanskog ljekara koji je radio u bolnici u Šenženu u Kini da se pridruži studijskoj grupi koja proučava virus pneumonije Vuhan – korona virus.
On je napisao zanimljiv članak koji trenutno kruži društvenim mrežama, u kojem je savjetovao ljude šta da rade da bi izbjegli koronavirus koji se iz Kine proširio svuda u svijetu.

– Ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, nije zaražena virusom korone, jer pneumonija (upala pluća) daje suv kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način da ga otkrijete.

Pročitajte još:
POZITIVNI NA KORONA VIRUS U ZENICI Sve vrijeme bili u izolaciji, nisu imali kontakt s drugima
KORONA VIRUS ZATVORIO ŠKOLE Javna okupljanja u Srpskoj ZABRANJENA do 30. marta
S druge strane, dobro je znati da Vuhan ili korona nisu otporni na toplotu i umiru na 26 do 27 stepeni. Stoga pijte što više toplih napitaka poput čaja sa začinskim biljem. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Ispijanje tople tečnosti je efikasno u uništavanju svih virusa. Pokušajte da ne pijete hladne napitke. Izložite se suncu iako je hladno.

– Kada virus padne na metalnu površinu, živjeće najmanje 12 sati. Zato zapamtite da, ako dođete u kontakt sa bilo kojom metalnom površinom, morate temeljno oprati ruke sapunom.

– Virus može ostati aktivan u organizmu 6-12 sati. Uobičajena sredstva za pranje veša ubijaju virus. Zimsku odjeću kojoj nije potrebno svakodnevno pranje, treba da provjetrite napolju jer sunčevi zraci uništavaju viruse.

– Prvo će biti zaraženo ždrijelo, a zatim ćete osjetiti da vam je suvo grlo i ti simptomi će trajati 3-4 dana.

– Virus će se nakon tog perioda spojiti s nazalnom tečnošću, prodreti u dušnik i ući u pluća prouzrokujući Vuhan pneumoniju. Ovaj stadijum traje 5-6 dana.


Foto: MARTIN DIVISEK/EPA

– Upala pluća, visoka temperatura i otežano disanje siptomi su zaraženosti virusom KOVID-19. Nos će vam biti zapušen tako da ćete imati osjećaj kao da se davite. Važno je da odmah potražite ljekarsku pomoć ako imate ove simptome.

– Najlakše možete da se zarazite tako što ćete dodirivati stvari na javnim mjestima kao što su ograde, kvake, ručke u autobusu, zbog čega treba često da perete ruke. Virus može da živi na vašim rukama samo pet do 10 minuta, ali za to vrijeme, iako kratko, možete se inficirati ako protrljate oči, na primjer.
– Preporučuje se grgoljenje antiseptikom (Betadin) kako biste eliminisali ili smanjili broj klica dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća).


Foto: CLAUDIO PERI/EPA

Organizam zaražen koronom (dok je bolest u početnoj fazi) ne mora da pokaže znake infekcije nekoliko dana. Najnovija informacija je da period inkubacije može biti i do 28 dana prije pojave simptoma korona virusa.

U trenutku kada osoba već ima temperaturu i kašlje, može biti prekasno za odlazak u bolnicu.

Tajvanski stručnjaci predlažu da sami obavite jednostavnu kontrolu svakog jutra:

– Duboko udahnite i zadržite dah više od 10 sekundi. Ako to možete da uradite bez kašljanja, gušenja ili lošeg osjećaja, nemate fibrozu u plućima, što je osnovni pokazatelj da nema infekcije.

– Čak i ako virus uđe u usta … pitka voda ili druga tečnost će ga prenijeti kroz jednjak do stomaka. Tamo će stomačne kiseline ubiti virus. Ako ne pijete dovoljno vode redovno, virus može ući u dušnik i ući u pluća.

– U flašu s raspršivačem stavite 1/4 nekog sredstva za čišćenje na bazi hlora i 3/4 vode. Prije ulaska u kuću poprskajte obuću i odozdo i odozgo.

Članak indeksiran 21.03.2020. Zadnji put osvježen 21.03.2020.

Ocijenjeno u analizi