KIJEV OTVORIO NOVO RATNO poglavlje sa Rusijom!

Izvor/medij: Alo online
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Mediji već mjesecima tvrde da u Ukrajini "kreće rat"

Ukrajina ušla u energetski rat.

Ukrajina je u stanju energetskog rata sa Rusijom, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra energetike Maksim Nemčinov za televiziju „1+1“.

On je optužio Rusiju da blokira uvoz iz Kazahstana.

– Mi smo danas u stanju energetskog rata sa Rusijom, koja blokira uvoz iz Kazahstana time što ne dozvoljava vozovima koji prevoze ugalj da putuju u Ukrajinu, te konstantno smanjuje količine gasa za isporuku. Drugim riječima, čine sve da osjetimo ovu energetsku krizu – rekao je Nemčinov.

Predsjedavajući odboru Vrhovne rade za energetiku i komunalne usluge Andrej Gerus izjavio je ranije da je Rusija blokirala isporuku uglja iz Kazahstana u Rusiju. S druge straje, kazahstansko Ministarstvo industrije i infrastrukturnog razvoja nije potvrdilo takve izvještaje, rekavši da Rusija nije blokirala isporuku, već da postoje određena ograničenja zbog pritiska na rusku infrastrukturu, podsjeća TASS.

Komentarišući isporuku gasa u Ukrajinu, Nemčinov je naveo da njegova zemlja pregovara o direktnim isporukama tečnog prirodnog gasa iz Katara, preko terminala u Poljskoj.

– Zaista, radimo na direktnim kontaktima sa Katarom. To je teška priča, ali stvarno radimo na tome – istakao je Nemčinov, uz napomenu da će se isporuka vršiti preko dva terminala u Poljskoj – u Gdanjsku i Svinoujšću.

Prema njegovim riječima, kapacitet ukrajinsko-poljske infrastrukture za gas nije naročito veliki, ali se radi na njegovom povećanju i dobijanju prilike da se primi gas direktno sa pomenutih terminala.

Ukrajinske vlasti saopštile su 29. oktobra da je Rusija obustavila isporuku uglja u Ukrajinu, a rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj tvrdilo je da je takav potez rezultat povećane potražnje na domaćem tržištu.

Osim toga, Kijev je u više navrata optužio Rusiju da koristi gas kao „geopolitičko oružje“, što je Moskva negirala, uz napomenu da nikada nije koristila energetske resurse kao instrument za vršenje bilo kakvog pritiska.

Članak indeksiran 11. 02. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me