Raskrinkavanje.ba

Saznajemo.net → Kolinda otkrila šta će uraditi Bosni, ČAK I SRPSKA NE DA!

05.12.2019
Tekst članka

Odavanje počasti takvoj figuri znači slanje veoma jasne političke poruke prema BiH, koju vrlo dobro razumijemo. Predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti. Sama činjenica da ipak pretenduje ka tome, ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusjedske odnose sa BiH. Očigledno je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dvije zemlje – navodi se u saopštenju Stranke demokratske akcije.

Stranka demokratske akcije u današnjem saopštenju za javnost poručila je da je odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović “još jednom pokazala svoje pravo lice.

– Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidariše sa njihovim krvnicima – poručili su iz SDA.

U saopštenju podsjećaju da je Praljak pred Haškim tribunalom osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj.

Članak indeksiran 11.12.2019. Zadnji put osvježen 11.12.2019.

Ocijenjeno u analizi