Raskrinkavanje.ba

Hrvatski informativni centar → KORONA VIRUS

16.03.2020
Tekst članka

Preventiva, zaštita i upute za samouzolaciju

Upute za samoizolaciju

 

Ravnateljstvo civilne zaštite u ponedjeljak 16.ožujka objavilo preporuke za samoizolaciju u kojima stoji
da osobe ne smiju izlaziti iz kuće i da trebaju brinuti o svom zdravlju i higijeni prostora, dok HZJZ savjetuje kontakte s prijateljima i obitelji putem telefona i društvenih mreža. 

U 10 preporuka na twitteru Ravnateljstva civilne zaštite stoji da osobama kojima je određen zdravstveni nadzor u kućnoj samoizolaciji
- nije dozvoljeno izlaziti iz kuće te da svakodnevno moraju kontaktirati nadležnog epidemiologa.

- tjelesnu temperaturu trebaju mjeriti ujutro i navečer, a trebaju i pratiti pojavu simptoma respiratorne infekcije poput temperature, kašlja i otežanog disanja.

-potrebno je redovito prati ruke sapunom ili koristiti hidroalkoholnu otopinu te redovito čistiti i dezinficirati predmete i površine u prostorijama u kojima borave. 

- prostorije trebaju redovno provjetravati, koristiti zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo, a poželjno je osigurati odvojenu sobu te kupaonicu koristiti odvojeno.

- u slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu, osoba se prethodno treba telefonski javiti liječniku obiteljske medicine. 

- broj nadležnog epidemiologa može dobiti i preko županijskih centara na broj 112.

- Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ističe da ostankom kod kuće štitite svoje prijatelje, kolege i širu zajednicu, a ostanak kod kuće pridonosi i suzbijanju te sprječavanju širenja virusa. 

- bliski kontakt je kontakt na udaljenosti manjoj od 2 metra

- osim ostanka kod kuće, HZJZ ističe da je potrebno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima. Bliskim kontaktom tako se smatra kontakt na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom i manjoj od jednog metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta. 

-pogotovo se treba izbjeći kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. 

- Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža, savjetovao je Hrvatski zavod za javno zdravastvo (HZJZ).

Dodatno je savjetovao da osobe u samoizolaciji usta prekriju maramicom dok kašlju i kišu te ju nakon uporabe odlože u kantu za otpad s poklopcem, a ruke dobro operu i dezinficiraju.

HZJZ preporuča da osobe ne izlaze iz kuće, osim u slučaju prijeke potrebe kada je potrebno prekriti nos i usta te održavati udaljenost od drugih ljudi, da ne idu na posao, u školu te da ne pohađaju vjerska i druga okupljanja. 

Također, ne bi trebali rukom dodirivati lice, oči, nos i usta, niti se rukovati, koristiti javni prijevoz ili taksi te primati posjete ili pozivati druge kući. 
Hranu ili potrepštine neka dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač.

Prilikom preuzimanja potrebno je biti na udaljenosti od barem jednog metra, prekriti nos i usta maramicom ili ne boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave.

Ostali ukućani također moraju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte na način da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene. 

Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru.

Državni inspektorat objavio je u nedjelju kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 120.000 kuna.

Što je koronavirus ?
Koronavirus je virusna bolest koja se manifestira simptomima sličnim gripi (kašalj, temperatura, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje, drhtavica). Brzo se širi, mogu se zaraziti i ljudi i životinje. u nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti. Cjepivo trenutačno ne
postoji. U rizične skupine spadaju pušači, djeca i osobe starije od 65 godina.

Širi se izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem koje oboljela osoba širi kada diše,
priča, kašlje ili kiše. Također se prenosi dodirom predmeta i površina izloženih virusu, koji na toj površini može ostati i do 9 dana.


Što kažu znanstvenici?

Prema dosadašnjim saznanjima znanstvenici kažu da je prijenos koronavirusa  zasad označen kao umjeren,
a svaka zaražena osoba može zaraziti 1,5-3,5 osoba, što je slično stupnju zaraznosti SARS-a 2003.

Stopa zaraznosti može se smanjiti prevencijom i zdravstveni sustavi širom svijeta, i u Hrvatskoj, ulažu
goleme napore da se obuzda širenje koronavirusa.

Dosad se pokazalo kako je bolest izazvana koronavirusom uglavnom blagih simptoma jer se većina oboljelih
, oko 80%, oporavi bez potrebe za posebnim liječenjem. Daljnjih 15% ima ozbiljnije respiratorne probleme i teže preboli bolest, dok je kod 5% kritično i neki od njih umiru od komplikacija uzrokovanih bolešću.

Zasad se smatra kako do pojave prvih simptoma bolesti prođe između 2 i 14 dana.

Dobro je znati i ovo

Kineska vlada imenovala je talijanskog liječnika koji je radio u bolnici u Shenzhenu u Kini da se pridruži timu za proučavanje virusa Wuhan Pneumonia, odnosno Corona-Virusu. Napisao je vrlo zanimljiv članak
čiji je sažetak naveden u nastavku:

- Ako prehlađena osoba ima curenje iz nosa s ispljuvakom, nije zaražena virusom Corone, jer njegova upala pluća daje suhi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način za prepoznavanje.
S druge strane, dobro je znati da virus Wuhan ili Corona-virus nije otporan na toplinu i umire na temperaturi od 26 do 27 stupnjeva. Stoga pijte puno vruće vode poput čaja i infuzija. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Pijenje tople vode učinkovito je u uništavanju svih virusa. Pokušajte ne piti s ledom.

- Izložite se suncu ako je zima.
- Virus je prilično velike veličine (stanica ima promjer otprilike 400-500 nm), tako da ga svaka normalna maska (ne samo 3M N95 maska) može filtrirati. Međutim, kad netko zaraženi kihne pred vama, on će se širiti oko 3 metra prije nego što padne na zemlju; to jest suspendirano u zraku.

- Kada virus padne na metalnu površinu, živjet će najmanje 12 sati. Stoga zapamtite da ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom.

 - Virus može ostati aktivan u tkaninama 6-12 sati. Normalno sredstvo za pranje rublja ubija virus. Zimsku odjeću koja ne zahtijeva svakodnevno pranje treba staviti na sunce da bi se ubio virus.

Podaci o simptomima upale pluća uzrokovane virusom Corona:

- Prvo će zaraziti grlo, a zatim će se u grlu osjećati kao suho grlo koje će trajati 3 do 4 dana.
 - Tada će se virus stopiti s nosnom tekućinom i uroniti će u dušnik i ući u pluća uzrokujući Wuhanovu upalu pluća. Ovaj će postupak trajati 5 do 6 dana.
- Uslijedit će stanje upale pluća, visoke temperature i otežanog disanja. Nazalnost nosa nije poput uobičajenog nazalnog zagušenja. Osjećat ćete se kao da se utapate u vodi. Ako imate takav osjećaj, važno je odmah potražiti liječničku pomoć.


 O prevenciji

 - Najčešći način da se zarazite je dodirnuti stvari u javnosti, kao što su rukohvati, ručke na vratima, ručke u autobusu itd., Pa biste trebali često oprati ruke. Virus može živjeti u vašim rukama samo 5-10 minuta, ali mnoge se stvari dogoditi u tih 5-10 minuta, poput trljanja očiju, nosa, usta.
- Preporučuje se grgljanje Betadine za grlo kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća). Molimo, širite ove podatke.


HIC.hr
foto:APimages

Članak indeksiran 21.03.2020. Zadnji put osvježen 21.03.2020.

Ocijenjeno u analizi