Liječnici spasili prvog zaraženog Talijana, otkrili kako su ga liječili

Izvor/medij: Dalmacija News
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Da li termini "prvi zaraženi" i "nulti pacijent" imaju isto značenje?

On je postao simbol činjenice da se korona virus može liječiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju, zaključili su liječnici

Talijanski Corriere della Sera razgovorao je s liječnicima koji se brinu za prvog pacijenta koji je u Italiji obolio od koronavirusa. To su dr. Francesco Mojoli i dr. Raffaele Brunorade u bolnici San Matteo u Paviji. Muškarac (38) je na odjelu intezivne njege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. veljače, ali do 9. ožujka više nije trebao intubacijsku cijev za disanje i oporavlja se.

- Korona virus može ozbiljno utjecati i na najmlađe. Mladi imaju više oružja za borbu protiv virusa: tretman ‘oživljavanja’ koji uključuje šok-terapije koktelima antivirusnih lijekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za liječenje HIV-a, lakše mogu podnijeti oni koji nisu već fizički oslabili - kazali su liječnici.

- Da bi liječenje bilo uspješno, mora postojati kombinacija triju čimbenika: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, umjetno hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lijekova te odsutnost naknadnih komplikacija - objasnili su, piše 24sata

- Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi liječenje je teže ako postoje i komplikacije u liječenju drugih organa poput srca, jetre i bubrega - kazali su liječnici.

 

- Kritično ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri tjedna te su liječnici uspjeli shvatiti tijek bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom slijedi duga faza stabilizacije i konačno slijedi poboljšanje. On je sad u jedinici postintenzivne njege u San Matteu i nalazi se u fazi koju liječnici nazivaju ‘odvikavanjem’, u kojoj se šok terapije postupno obustavljaju. Sam diše i u polusvijesti je.

- On je postao simbol činjenice da se korona virus može liječiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju - zaključili su.

Članak indeksiran 10. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me