Raskrinkavanje.ba

Zdravlje priroda (.net) → Lijek od glave do pete: Čisti crijeva i krv od masnoća i otrova

03.03.2019
Tekst članka

jekovita svojstva pšenočnih mekinja potiču od toga što sadrže vlakna, bogata celulozom, mineralima (gvožđe, fosfor, magnezijum ) i vitaminima.

Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva.

Dijetalna vlakna moraju biti obavezan deo zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje:

  • Normalizuju rad i zdravlje crijeva.Blagotvorne su za želudac i probavu.Pomažu u borbi protiv zatvora, ubrzavaju metabolizam
  • Smanjuju nivo šećera i holesterola u krvi.Korisne su za borbu protiv gorušice i protiv kiseline.Pružaju duži osjećaj sitosti pa su korisne za mršavljenje i održavanje tjelesne težine.
 

Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Ljekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se miješati sa jogurtom ili mlekom, voćnim sokovima.

Zdravstvene prednosti pšenice

Brojna istraživanja su potvrdila važnost cijelih zrna žitarica u odnosu na one prerađene. Prema jednom od njih, žene koje su jele hranu napravljenu od cijelih zrna žitarica, imaju manju tjelesnu težinu od onih koje jedu rafinisane obrađene žitarice.

Dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema takođe su češći kod osoba koje se radije hrane prerađenim žitaricama. Hrana bogata dijetalnim vlaknima kao što su pšenične mekinje, pomaže u smanjenju kamenja u žuči, jer kontroliše izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine pogoduju stvaranju kamenja), povećava osetljivost insulina i snižava nivo triglicerida u krvi.

Smanjuju rizik od pojave kancera

Pšenične mekinje imaju laksativno delovanje pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog creva. Hrana bogata vlaknima takođe će smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Jedan broj istraživanja pokazao je da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz celih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću. Antioksidanti štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Obroci koji sadrže pšenične mekinje i namirnice od cijelih zrna žitarica, svakodnevno se preporučuju posebno ženama u menopauzi koje pate od visokog holesterola, povišenog krvnog pritiska i od ostalih bolesti kardiovaskularnog sistema.

Ovakvim obrocima može se usporiti razvoj ateroskleroze i sužavanje arterija. Jedinjenja kao što su polinezasićene masne kiseline, oligosaharidi, biljni steroli i stanoli i saponini iz pšenice, takođe mogu da utiču na smanjen rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Članak indeksiran 08.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi