Raskrinkavanje.ba

Nova.rs → Loša vest: Vakcinisani i dalje mogu da prenose infekciju

24.01.2021
Tekst članka

Vodeći britanski epidemiolog Džonatan Van-Tam upozorio je danas da svi koji su primili vakcinu protiv kovid-19 i dalje mogu da budu prenosnici zaraze i apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mera i nakon vakcinacije.

Van-Tam, koji je i zamenik ministra zdravlja Velike Britanije, naglasio je da naučnici “još ne znaju uticaj vakcine na prenošenje” (zaraze) i poručio da bi i posle vakcinicije morale da se poštuju sve preventivne, restriktivne mere.

 

Britanci gnevni: Vakcina serijskom ubici pre nego bolesnima

SVET

24. Jan. 2021

Sve što treba da znate ako želite da se vakcinišete

ZDRAVLJE

24. Jan. 2021

Kasni isporuka vakcina, Italija najavila kontramere

SVET

23. Jan. 2021

Za kompletan proces imunizacije potrebne su dve doze vakcine i za preparate Fajzer-Bionteka i za one Oksford-AstraZeneke.

Profesor Van-Tam je potvrdio da nijedna vakcina nikada nije 100 odsto efikasna, pa tako nema garantovane zaštite, ali da vakcinacija daje “nadu”. On je podsetio da su potrebne najmanje tri nedelje posle vakcinacije kako bi se u potpunosti razvio imuni odgovor kod starijih osoba.

“Čak i kada primite obe doze vakcine, i dalje možete nekome preneti kovid-19 “, upozorio je Van-Tam i apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mera i nakon vakcinacije.

Članak indeksiran 04.02.2021. Zadnji put osvježen 04.02.2021.