MACRON DAJE OSTAVKU?: On se večeras obraća naciji, a narod želi da čuje samo JEDNO!

Izvor/medij: Slobodna Bosna
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Ostavka koja to nije

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron sastao se jutros u predsjedničkoj palati s lokalnim i naionalnim političarima, liderima sindikata i kompanija povodom protesta širom zemlje.

On se priprema da se večeras obrati naciji, što će biti njegovo prvo javno pojavljivanje u posljednjih desetak dana, u vremenu kada su protesti širom Francuske, a naročito u Parizu, postali nasilniji.

Građani i kritika su mu zamjerili što se Macron ranije nije obratio javnosti. Očekuje se da će francuski predsjednik najaviti seriju mjera sa ciljem smanjenja poreza i povećanja kupovne moći za građane koji smatraju da on favorizuje bogataše.

Od koraka koje vlada razmatra jesu ukidanje poreza na prekovremeni rad, smanjenje poreza i bonus za radnike s niskim prihodima na kraju godine.

- Predsjednik želi da čuje njihove glasove i prijedloge, sa ciljem da ih mobilizuje u djelovanje - rekla je u nedelju portparolka Jelisejske palate povodom sastanka Macrona sa lokalnim političarima i liderima sindikata.

 

 Očekuje se da će francuski predsjednik govor usresrediti na nacionalno jedinstvo., kao i da će predložiti rješenje za krizu nakon što je njegov ministar finansija upozorio da bi protesti mogli da koštaju Francusku 0,1 odsto BDP-a, ili 2,6 milijardi dolara.

Emanuel Makron Foto: Profimedia

Macron se suočava sa kritikama ljevice i desnice, dok su demonstranti koračali ulicama zbog porasta troškova života, ukidanja "poreza na bogatstvo i optužbi da je bivši bankar uradio malo kako bi riješio nejednskost u francuskom društvu.

Minsitar finansija Bruno le Mer izjavio je danas da bi vlada mogla da odloži neke poreze na zarade, ali je izrazio otpor obnavljanju poreza za bogatije ili smanjenju poreza za penzionere, što su neki od zahtjeva demonstranata. On je istakao da mjere treba da budu fokusirane na pomaganje radničkoj klasi.

- Spremni smo da učinimo bilo kakav gest koji će da donese rezultate - rekao je Le Mer.

Ono što je važno sada jeste okončati krizu i pronaći mir i jedinstvo u zemlji ponovo, rekao je ministar.

 

Članak indeksiran 12. 12. 2018 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me