Raskrinkavanje.ba

Srpska info → Majkić: Nemaran odnos BiH prema problemu uništavanja municije i naoružanja

25.06.2018
Tekst članka

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da se uništavanje viškova municije u BiH vrši na dva načina i da nijedan od njih se ne vrši na zadovoljavajući način i naglasila da se BiH prema ovom problemu odnosi nonšalantno i nemarno.

– BiH je jedina zemlja koja vrši uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava otvorenom detonacijom u Glamoču. uz pomoć jedne američke organizacije, a drugi dio koji se uništva u vojnom kapacitetu `Trom` u Doboju se radi rastavljanjem na sastavne dijelove, od koga bi ova zemlja mogla imati više koristi – naglasila je Majkićeva.

Ona navodi da je poznato da međunarodna zajednica finansira projekat “Eksploud” koji se odnosi na uništavanje municije i sređivanje skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

– Taj projekat je u nekoliko navrata produžen i još nije završeno uništavanje kompletnog viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH. Različite zemlje na različite načine doniraju ta sredstava. Međutim, pitanje odnosa Ministarstva odbrane BiH prema tom problemu je ključni odgovor na sve to. Nijedan od postupaka uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava ne idu na zadovoljavajući način. I jedan i drugi postupak bi se mogli unaprijediti, ali BiH se prilično nonšalantno i nemarno odnosi kada je taj problem u pitanju – smatra Majkićeva.

Majkićeva napominje da je do sada izdvojeno više od 10 miliona KM od različitih međunarodnih organizacija kako bi se što prije uništili viškovi municije u BiH.

Kalabić: Međunarodna zajednica blagonaklona prema Bošnjacima

Zamjenik predsjednika Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Drago Kalabić tvrdi da je pronazalak naoružanja u kući u selu Matuzići u Federaciji BiH /FBiH/ pokazatelj da je međunarodna zajednica blagonaklona prema Bošnjacima.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

 

– Pronalazak naoružanja nije ništa novo. Nakon godina iskustava vidimo kako međunarodna zajednica djeluje u BiH, odnosno da je blagonaklona prema Bošnjacima – rekao je Kalabić Srni.

On je izrazio bojazan da je mnogo sredina u FBiH na koje međunarodna zajednica gleda blagonaklono jer je poznat slučaj koji se odnosi na nabavku i sakrivanje naoružanja u kojem je učestvovao funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović.

Pročitajte još:

Tokom rušenja privatne kuće u selu Matuzići, pronađeno je šest raketa za raketni bacač RPG7, dva ručna raketna bacača M80 64 milimetra, tri tromblonske mine, dvije ručne bombe, jedna improvizovana mina ratne proizvodnje i 1.350 metaka kalibra 7,62 milimetra, rekao je novinarima šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave Civilne zaštite Sead Vrana.

On tvrdi da su minsko-eksplozivna sredstva uništena u petak, 22. juna.

Vrana je najavio da će u narednom periodu biti nastavljena pretraga ove lokacije zbog sumnje da ima još naoružanja.

Članak indeksiran 28.06.2018. Zadnji put osvježen 28.06.2018.

Ocijenjeno u analizi